Petr Fiala szerint Orbán Viktor nem Európa érdekében lép fel.

A cseh miniszterelnök, Petr Fiala kitálalt a „békemisszióról”: úgy látja, hogy Orbán Viktor nem szolgálja sem Európa, sem Ukrajna érdekeit – írta meg a Guardian.

Orbán „békemissziója” Petr Fialánál is kiverte a biztosítékot

„Amit Orbán Viktor tesz, az nem szolgálja sem Európa, sem az én országom, sem az ukrán nép érdekeit”

– mondta egy interjúban Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Fiala arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő „békemisszió”-nak nevezett diplomáciai körútja, amelynek során felkereste Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után Vlagyimir Putyint, Hszi Csin-pinget és Donald Trumpot is, valójában nem a békét szolgálják.

Orbán útjai kizárólag Putyin érdekeit tartják szem előtt.

A körutat azokhoz a kísérletekhez hasonlította, amelyekkel az európai vezetők

megpróbálták Adolf Hitlert megbékíteni a II. világháború kitörése előtt.

Tanulni kellene a történelemből, nem lemásolni azt

Csehország konzervatív miniszterelnöke szerint rendkívül fontos, hogy tanuljunk a történelemből. Márpedig a történelem azt tanítja, hogy az eleve agresszív rezsimeket akárhogyan próbálják is megbékíteni, ez sosem sikerül.

„A béke csak akkor lehetséges, ha az agresszív állam, az agresszív rezsim megérti, hogy vagyunk annyira erősek, hogy annak a bizonyos agresszív rezsimnek sem kifizetődő a katonai agresszió. Szóval nagyon-nagyon világos:

a múlt mindannyiunk tanítója”

– mondta Fiala.

A Visegrádi Négyek közt is érezhető a feszültség

A portál emlékeztetett arra is, hogy Csehország Magyarországgal együtt a Visegrádi Négyek (V4) tagja. A csoportban azonban az utóbbi években – főleg az orosz–ukrán háború eltérő megítélése miatt nehézkessé vált az együttműködés.

Beszámoltunk arról, hogy februárban hosszú idő után Prágában tartottak csúcstalálkozót a Visegrádi Négyek (V4). Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország miniszterelnökei feszült hangulatban találkoztak, ugyanis eltérő a véleményük az orosz–ukrán háborúról.

Ukrajna megsegítéséről sincs egységes álláspontjuk.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozójának fő témáit az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, valamint az illegális migráció megelőzése alkották.

A feszültség azonban nemcsak a négy miniszterelnök közt volt érezhető. Orbán Viktor megítélése önmagában is meglehetősen rossz az utóbbi időben a szomszédos országban. Így nem meglepő, hogy

Orbánt kifütyülték, amikor megérkezett a találkozóra.

Orbán „békemissziója” sokaknál az utolsó csepp volt a pohárban

A portál felidézte azt is, hogy Orbán diplomáciai körútját az Európai Parlament is elítélte.

Mint ismert, szerdán épp Charles Michel, az Európai Tanács elnöke figyelmeztette Orbánt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az unió nemzetközi színtéren való képviseletében.

Orbán Viktor nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az unió nevében fellépjen.

„Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte”

– mutatott rá Michel.

Az Európai Tanács elnöke azt is hozzátette, hogy

a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából,

tiszteletben tartja az ország területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.