Gellénháza és környékén a jegyző okozott nagy felfordulást.

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság Gellénháza jegyzőnőjét. A Zala vármegyei községben dolgozó Horváth-Újhelyi Tamara több település ügyéért felelt, sok 100 ezer forintot utaltatott át magának az egyik beosztottjával még 2022-ben – egy fiktív megbízási szerződés alapján – részletezte a történteket pénteken a 24.hu.

A bíróság hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt ítélte el a jegyzőnőt, aki végül mégis hivatalban maradhatott. Horváth-Újhelyi Tamarának 1 millió forintnyi pénzbüntetést is ki kell csengetnie. Az ítélet ellen fellebbezett, ügye a Pécsi Ítélőtáblára került.

Hogy történt a csalás, mit tett a jegyző Gellénháza községben?

Az ügyintézővel – aki az eljárás másodrendű vádlottja – a jegyző azt közölte, mivel ő (Horváth-Újhelyi Tamara) a választási iroda vezetője, nem kaphat többet a jogszabályban megállapított díjazásnál, ezért az általa elvégzett plusz munkát úgy kell kifizetni, hogy az ügyintéző visszautalja neki a szerződéses összeg jelentős részét.

A lap úgy tudja az ügyre Csonkahegyháton egy önkormányzati dolgozó figyelt fel. A nő ezen a településen is jegyzői feladatokat lát el. A szóban forgó önkormányzati dolgozó azonban már nem dolgozik a hivatalnál. Hivatali titok megsértése miatt a gellénházi polgármester, Farkas Imre Józsefné kezdeményezésére az időközben első fokon elítélt jegyző indított ellene fegyelmi eljárást – részletezte a hírportál az eseményeket.

Az érintett önkormányzati dolgozó az értesülések szerint sérelmezte, hogy a 2022-es választásokon a helyi választási irodában megbízási szerződéssel külön foglalkoztatott alkalmazottak díjazásának elosztása aránytalan volt. Mint kiderült, a pénzügyi elszámolás idején figyelt fel az összegek közötti eltérésekre. A jutalmak elosztásában is aránytalanságokat vélt felfedezni, végül pedig a jegyzőhöz fordult a sok furcsaság miatt. Az érintett csonkahegyháti ügyintéző ekkor le is mondott, ám pár nappal később a polgármester és a munkatársak unszolására visszament dolgozni.

A felfedezett aránytalanságokról azonban emailben (valamint Messenger-csoportokban is) beszámolt a jegyző alá tartozó települések vezetésének. Ez vezetett az elbocsátásához.

Benzinkutas lett az elküldött dolgozó

A portál felkereste az érintett önkormányzati dolgozót, aki azóta Ausztriában benzinkutasként dolgozik.

Megosztotta, hogy az ügy másodrendű vádlottja – a jegyzőnő beosztottja – üzenetet is írt neki az eset kapcsán. Abban ez állt:

„a valóság nem fedi az igazságot, az én jegyzőkönyv-vezetői díjam más pénztárcájában kötött ki”.

Kustán Gyula, Csonkahegyhát vezetője tett feljelentést a rendőrségen a gyanús ügy kapcsán. Később az érintett jegyző önfeljelentést tett, a vitatott összeget befizette a költségvetésbe. Kustán Gyula elmondása szerint bár más polgármesterrel együtt méltatlannak találták a jegyzőnőt a posztja további betöltésére, a méltatlansági eljárás megindításáról szóló döntést a polgármesterek többsége 2022 októberében leszavazta. Farkas Imre Józsefné Horváth-Újhelyi Tamara maradása mellett érvelt.

Utóbbi azt mondta a portálnak, hogy a bíróság friss ítélete után megfordult a fejében a lemondás gondolata, ám szerinte a polgármesterek ragaszkodnak a személyéhez.

„Jól látszik az ügyben az őszinte megbánás teljes hiánya, miközben a kirobbantott ügy miatti bosszúállás minden lehetséges formája fellelhető. A jegyző csak megrovásban részesült, míg az ügyet kirobbantó ügyintéző olyan fegyelmit kapott, hogy 3 évig nem helyezkedhet el a közigazgatásban”

– fogalmazott Kustán Gyula.

(Kiemelt képünk illusztráció)