Továbbra is áll a termelés, a Dunaferr gyárában korábban soha nem történt ilyen.

A dolgozók hétfő délutánig sem kapták meg fizetésüket, sokan a felmondáson gondolkodnak.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavaly jelentette be: az indiai tulajdonban álló Liberty Steel mintegy 20 milliárd forintért megvette a felszámolás alatt álló vasművet.

„Kiemelkedő siker a Dunaferr eladása, mert az elmúlt 30 évben nem nagyon van példa arra, hogy felszámolás alatt álló termelő cég megmenekült volna”

– mondta akkor Fábián Gergely, a Nagy Mártonféle minisztérium államtitkára.

Elmaradt a siker

A Liberty ugyanis nem mentette meg a Dunaújváros területén üzemelő acélmű működését.

Beszámoltunk arról, hogy június 10-én, egy nappal a választások után a Liberty Dunaújváros, azaz a valaha volt Dunai Vasmű, a későbbi ISD Dunaferr helyén működő cégek tulajdonosa bejelentette: fokozatosan leállítja az utolsó két kokszolókemencét.

A cég ezzel együtt komoly munkaerő-korlátozást jelentett be. A dolgozók elveszítették a műszakpótlékokat, állásidőre küldték őket, így

sokan kaptak érdemben alacsonyabb fizetéseket.

Az állásidő pedig annyit jelent, hogy az embereknek nem kell bemenniük a gyárba, de munkaidőben rendelkezésre kell állniuk.

Mindez annak ellenére történt, hogy a Vasas Szakszervezet nem sokkal a bejelentés előtt állapodott meg a cég vezetésével a bérekről.

A gyárban többen úgy vélik, az embereket csak azért nem küldik el végleg, mert a végkielégítések drágák lennének. Arra azonban nem látnak reményt, hogy a most kapun belüli munkanélküliségre kárhoztatott emberek újra értelmes munkát végezhessenek.

Felfüggesztették a szolgáltatást is

A Liberty Steel kérésére felfüggesztették a gőz- és melegvíz-szolgáltatást a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére. Az egykori Dunaferr leányvállalatánál, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft-nél

augusztus 1-jén szűnt meg a gőz- és melegvíz-szolgáltatás.

Elfogyott a dolgozók türelme

Sokan már a júliusi fizetésüket is késve kapták meg, az augusztusi bér pedig minden dolgozónak késik.

Péntek estig nem érkezett meg a fizetésük és azt hétfő délutánig sem kapták meg.

A hétvégén a szakszervezetek levélben felszólították a Liberty Dunaújvárost a fizetések utalására, de semmi nem történt.

A dolgozók ezért munkásgyűlést tartottak a gyár előtt hétfőn, továbbá dolgozói kezdeményezésre demonstrációra készülnek. A vasmű üzemeltetésében érintett

két cég összesen 3200 alkalmazottja érintett

írta a Népszava.

A szakszervezet is akcióban

Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy egyeztettek hétfő reggel Rahul Madhukarral, a Liberty Dunaújváros vezetőjével, aki azt ígérte, hogy hétfő délután megkapják a fizetésüket, ám ez nem történt meg.

A jelenlegi állapot gyötrelmes. Nincsenek rá jobb szavak

– mondta Magyar Zoltán.

„Ami történik azt a dolgozók emberileg és lelkileg is nagyon nehezen viselik. Nem elég plasztikus, ha azt mondom nagyon nagy a szomorúság. Talán érthető is, ha rengetegen mondanak fel és próbálnak máshol boldogulást találni.

Így viszont azt kell mondjam, hogy az utolsó másodpercekben, vagy talán már azon is túl vagyunk. Olyan értékes munkaerőt veszítünk el ugyanis, olyan számban, hogy a gyárat ebben a formában talán már akkor sem lehet újraindítani, ha erre lenne szándék”

– idézték.

Lassan kivéreztetik a magyar emblematikus kohászati központot

Dunaújváros egyik legnagyobb munkaadója a Dunai Vasmű, amely 70 éve működik.

A Liberty Dunaújváros érkezésével az indiai tulajdonostól technikai újítást reméltek, amely megmenthetné a gyár működését. Ehelyett viszont az látszik, hogy fokozatosan leállítják a termelést és csak a abból szednek be bevételt, hogy a gyártás után megmaradt szén-dioxid-kvótákat értékesítik – mondták iparági források a lapnak.

A társaságok leadott tavalyi mérlegbeszámolóiból az derült ki, hogy

  • a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. esetében 51,6 milliárd forintot,
  • míg a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-nél 4,2 milliárd forintot ért el az az összeg

– összegezte a portál.

Kapcsolódó:

Dunaújvárosból aggasztó hírek jöttek: Ezrek munkája került veszélybe, a bérek már csökkentek