Nagy Márton minisztériuma alá tartozna az új hivatal.

Az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért felelős Nemzeti Kereskedelmi Hivatal létrehozását fontolgatják az illetékesek. A Népszava úgy értesült, a szervezet Nagy Márton Nemzetgazdasági Minisztériuma alá tartozna.

A lap forrásai arról számoltak be, hogy az új hivatalhoz kerül majd a Miniszterelnökséghez tartozó kormányhivataloktól a fogyasztóvédelmi ellenőrzés, valamint a kereskedelempolitika területe. Ugyanakkor a végső döntés még várat magára, az élelmiszer-biztonság például az Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozik, a két tárca azonban nem engedné át szívesen a terepet másnak.

Emlékezetes, hogy 2024 elejétől Nagy Mártonékhoz tartozik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem is. A lap úgy értesült, a mostani átalakításban nagy szerepet játszanak az egyéni ambíciók. A források között akadt olyan, aki úgy nyilatkozott, hogy a „nagy átszervezés” már januárban elkezdődött. Más arról számolt be, hogy az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton alól vezényeltek át 10 kiskereskedelemmel foglalkozó hivatalnokot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Sőt, az információk szerint csaták dúlnak a Nébih által üzemeltetett élelmiszer-biztonsági laboratóriumi hálózatért is. Amennyiben ez az új hivatalhoz kerülne, akkor az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak is átvándorolnának. Hab a tortán, hogy ezt követően Nagy Mártonék – az értesülések szerint – a bevétel összegének jelentős növelését céloznák meg.

A lap egyes forrásai tényként kezelték az átalakítást, mások még meg nem hozott döntésekről, értesülésekről nyilatkoztak. A jelenleg ismert tervek szerint szeptemberben indulhat az új hivatal.