Hofher József közölte, értetlenül áll a „furcsa” kormányzati bejelentés előtt.

A jogörökösök tiltakoznak a Szabadság-szobor átalakítása miatt, ám ez senkit sem érdekel

Mint ismert, a Citadella átépítését tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt. Ők világossá tették: nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához. Ám ez senkit sem érdekel, ugyanis

ennek ellenére is felkerül egy kereszt a Szabadság-szobor talapzatára.

„Érdekesség”, hogy a kereszt beillesztéséről Budapest főépítésze, Erő Zoltán sem tudott. Az átalakításról már látványterv is készült, a vonatkozó részletekről a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán tájékoztattak.

Simicskó István elmagyarázta a dolgokat az új kereszttel kapcsolatban

Megírtuk, hogy a KDNP-s Simicskó István úgy tudja, „fontos, hogy Magyarország megerősítse a keresztény értékeket, példát mutasson a hanyatló Nyugatnak”.

„Minden civilizáció vallási alapzatra épült, és ha ez az alapzat elporlad, akkor az a civilizáció is összeomlik”

– magyarázta Simicskó a Szabadság-szobor új keresztjével kapcsolatban, hozzáfűzve: „a kelet-római császárok pedig a megnyert csaták után győzelmi kereszteket állítottak” (?).

A katolikus pap is ellenzi, hogy keresztet rakjanak a Szabadság-szoborra

„A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ – mint a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő közhasznú szervezet – egy keresztet kíván elhelyezni a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatán.

Mint katolikus, jezsuita szerzetes, értetlenül állok a bejelentés előtt”

írta a Szemléleken Hofher József.

Hozzátette: értékeli a „nemes szándékot és a buzgalmat” az ötletgazda részéről, de véleménye szerint az elképzelés

tovább mélyíti majd a társadalmi feszültségeket és ellentéteket a konzervatív és a liberális gondolkodású állampolgárok között.

Kifogásolta továbbá, hogy a keresztény felekezetek meghallgatása nélkül döntöttek a kereszt kihelyezéséről egy olyan helyen, amely eddig kereszt nélkül is a szabadság szimbóluma volt (!) – mutatott rá.

„Ez a megvalósuló terv rombolni fogja a keresztény felekezetek presztízsét”

– közölte Hofher József, hozzátéve: sok református, evangélikus és zsidó barátja is értetlenül követi az eseményeket.

„Mint katolikus állampolgár, tisztelettel kérem, hogy szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek, mint néhány alkalommal az elmúlt évtizedekben ez sajnos megtörtént!”

– áll a levelében, amelyben arra is kitért, hogy a mai polgárok már elég fáradtak ahhoz, hogy újabb ellentétbe, megosztottságba keverjék őket.