Heves városában veszélyes anyagot kibocsátó gyár, a beruházásban a Fidesz vastagon benne van.

Megírtuk, hogy óriási botrányba fulladt a Hevesen megtartott lakossági fórum, amelyet az akkumulátorgyáraknak beszállító NMP-oldószertisztító üzem miatt hívott össze Sveiczer Sándor fideszes polgármester.

Mi folyik a Fidesz-vezetésű Heves városában, milyen gyár épül?

Korábban már többször is felhívtuk arra a figyelmet, hogy az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt is okozhat, valamint károsíthatja a születendő magzatot is. Magyarországon ezeknek a veszélyes anyagoknak egyelőre nincsen jogszabályi határértéke, ezért a kormányhivatal azt „találta ki”, hogy a határértéket a tevékenység megkezdésekor elsőként mért koncentráció alapján határozzák meg (!).

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban a szakértők nem győzik hangsúlyozni:

az NMP egy súlyos egészségügyi kockázatokat rejtő vegyület.

A Nyugati Fény már beszámolt a magzatkárosító anyagról. A Greenpeace Magyarország közleményt adott ki, miután ilyen magzatkárosító oldószert találtak a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben.

A Népszava tudósítása szerint a meghívott szakértő, Biczó Imre környezetmérnök elvileg a kedélyeket próbálta volna megnyugtatni az előadásával, azonban csak nagyobb bajt okozott azzal, hogy megpróbálta figyelmen kívül hagyni a helyi lakosok aggodalmait.

Heves városában magzatkárosító anyagot állíthatnak elő, a Fidesz semmibe veszi a lakosságot

Biczó arról magyarázott, hogy nemcsak az oldószer, de

„nagy dózisban a petrezselyem és a macskagyökér is káros lehet a várandós anyákra, és ugyancsak van káros hatása az emberekre a benzinnek, a dohányzásnak és az alkoholnak is”

– tréfálkozott a „szakértő” a lakossági fórumon.

Biczó viccelődés azonban kiütötte a biztosítékot a fórumon, továbbá az is heves indulatokat váltott ki, amikor a mellette ülő fideszes polgármester előadta, hogy szerinte „a hipó is veszélyes, és a gyógyszereknek vannak mellékhatásai” (!).

„Sanyi, odakint hagytad a gerincedet!”

– ordították többen a polgármesternek ingerülten, ugyanis a fideszes politikus korábban tagadta, hogy bármilyen akkumulátorhoz kapcsolódó gyár épülne a településen. Sőt, a polgármester a választások előtt egy videót tett közzé közösségi oldalán, amelyben azt jelentette be, hogy nem fog akkumulátorgyár épülni Heves. Miután a fideszes városvezetőt megválasztották, bejelentette:

mégis fog akkumulátorgyár épülni Hevesen.

„📌Kedves Hevesi Barátaim! Tisztelt Választópolgárok❗

Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy

a félrevezető információkkal ellentétben: NEM ÉPÜL »AKKUGYÁR« HEVESEN❗”

– közölte a polgármester áprilisi videóüzenetében.

Munkahelyteremtő projektre készül a polgármester, de van egy „kis” bökkenő

A polgármester azt is állította, hogy „nagyszabású munkahelyteremtő projektet” készítenek elő, amelynek érdekében több befektetővel is tárgyalnak, ezért vásárolt az önkormányzat földterületeket egy új technológiai park kialakításához.

Közölte továbbá, hogy „elfelejtette” tudatni, hogy a BYN egy olyan NMP (N-metil-pirrolidon) oldószert állít majd elő tonnaszám a város határában, amelyet kimondottan az akkumulátorgyártáshoz használnak. Ennek káros hatásaira számtalan alkalommal figyelmeztettek a szakértők.

A fideszes polgármester közleményt adott ki korábban, amelyben a város önkormányzata nevében arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a BYN Hungary Kft. meglátása szerint „a világ legmodernebb oldószertisztító és újrahasznosító üzemének megépítését tervezi Hevesen”.

Tudatta: a kínai cégcsoport a lítium akkumulátorok és mikroelektronikai ipar számára elengedhetetlen vegyi anyagok egyik vezető gyártója, amely 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forintos) beruházás keretében kívánja megvalósítani itteni üzemét.

A lakosok tiltakoznak Heves városában a veszélyes akkumulátorgyár ellen

A helyiek egyértelművé tették: nem kérnek a veszélyes üzemből. Ők – mondták – csupán annyit szeretnének, hogy ilyen üzem egyáltalán ne épüljön fel a dinnyetermesztésről híressé vált kis város határában. Többek hazugnak, gerinctelennek nevezték a polgármestert, akit lemondásra szólították fel a fórumon, amiért átverte őket. Jelezték,

Sveiczer Sándor méltatlanná vált a képviseletükre.

A fórum végén többen az Erkel Ferenc úti művelődési ház hátsó bejáratához mentek, ott várták a polgármestert, akinek rendőrök biztosították a szabad kijáratot. A helyi lakosok feldúltan, zaklatottan jelentek meg az épületnél, amiért „hülyének is nézték” őket.

Súlyos dolgok derültek ki a Heves épülő akkumulátorgyár ügyében

Lapunkat hétfőn arról tájékoztatták, hogy miután kirobbant a botrány a lakossági fórumon, a város vezetősége megfenyegette a helyi lakosokat, iskolákat, óvodákat, vagyis a helyi civil közösség nagy részét.

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos arról számolt be, hogy nyomás alá helyezték

  • a mentősöket,
  • a tűzoltókat,
  • a rendőrséget,
  • a pedagógusokat,
  • az óvónőket és családjaikat,

mondván: amennyiben részt vesznek ebben az ügyben – bármilyen formában – úgy azzal kell számolniuk, hogy ellehetetlenítik az életüket.

Heves város polgára megdöbbentő ügyről számolt be

Egy neve elhallgatását kérő helyi polgár arról tájékoztatta portálunkat,

a piacon árusítókat is megfenyegették, hogy elveszik tőlük a helyeiket,

ha véleményt mernek megfogalmazni az épülő üzemmel kapcsolatban. Értesüléseink szerint a folyamat egy bevett protokoll, amelyet minden veszélyes gyár ügyében lefuttatnak: ez lényegében azt jelenti, hogy a lakossággal elhitetik, hogy nem lesz gyár, azonban fű alatt mégis elindítják az üzem létesítéséhez szükséges folyamatokat. Magyarul:

hazudnak, félretájékoztatják a közvéleményt és megtévesztik lakosságot,

csak azért, hogy a gyár megépülhessen.

Felmerül, hogy talán jogilag is problémás lehet, hogy a polgármester hivatalosan bejelenti, hogy nem fog megépülni a gyár a városban, majd a választások után ennek az ellenkezőjéről tájékoztatja a lakosságot.

A civilek érdekeit és jogait a Sikeres Hevesért Mozgalom nevű civil szervezet az alábbiakban számolt be a botrányos esetről:

„A pénteki nap szomorú képei, amilyeneket nem szeretnénk újra látni. Sveiczer Sándor polgármester úr, Makó Nándor, Kovács István, Kozma Tamás, Grimplinyi Sándor, Ivanics Róbert, Fekete István képviselő urak a kordon egyik – mi, Hevesiek a másik oldalán.

De holnaptól nekik is be kell menniük a munkahelyükre, a boltba, találkozniuk kell a Hevesiekkel. Azokkal az emberekkel, akik kedden és pénteken egyértelművé tették: egy döntés van, amit a fent felsorolt uraknak meg kell hozniuk.

Nem akarunk összetört álmokat látni a kordonok mögé dobva!! Kordonok nélkül, szabadon, egészségesen akarunk élni a városunkban”

írták a Sikeres Hevesért Mozgalom Facebook-oldalán.

Kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak

Az üggyel kapcsolatban kérdésekkel fordultunk az önkormányzat felé, hogy megtudjuk, mi a hivatalos álláspontjuk az üggyel kapcsolatban.

Az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • „Milyen módszerekkel tiltakozik a lakosság az akkumulátorgyár-építéssel szemben?
  • Hogyan próbálja az önkormányzat vezetése érvényesíteni az akkumulátorgyár-építéssel kapcsolatos álláspontját?
  • Megerősíti-e a lakosság bizonyos csoportjai és a városvezetés között fennálló érdekellentéteket az akkumulátorgyár-építés ügyében? Amennyiben igen, milyen eszközökkel lép fel önkormányzatuk a tiltakozókkal szemben?
  • A hevesi önkormányzat korábban, az önkormányzati választások előtt arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy nem épül meg a településükre tervezett akkumulátorgyár. A választást követően ennek ellenkezőjéről adtak ki nyilatkozatot. Mi az oka az álláspontjuk megváltoztatásának?”

Kérdéseinkre választ hivatalos levelünk elküldését követően 72 órával sem kaptunk.