Tudatosan hazudott az embereknek Sveiczer Sándor.

Elszabadultak az indulatok a hevesi lakossági fórumon

Óriási botrányba fulladt a Hevesen megtartott lakossági fórum, amelyet az akkumulátorgyáraknak beszállító NMP-oldószertisztító és újrahasznosító üzem miatt hívott össze Sveiczer Sándor fideszes polgármester.

Korábban már többször is felhívtuk arra a figyelmet, hogy az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt is okozhat, valamint

károsíthatja a születendő magzatot is.

Magyarországon ezeknek a veszélyes anyagoknak egyelőre nincsen jogszabályi határértéke, ezért a kormányhivatal azt „találta ki”, hogy a határértéket a tevékenység megkezdésekor elsőként mért koncentráció alapján határozzák meg (!).

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az NMP egy súlyos egészségügyi kockázatokat rejtő vegyület. Írtunk arról is, hogy a Greenpeace Magyarország közleményt adott ki, miután ilyen magzatkárosító oldószert találtak a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben.

Vicceskedett a „szakértő” a rákkeltő anyagokról

A Népszava beszámolója szerint a meghívott szakértő, Biczó Imre környezetmérnök elvileg a kedélyeket próbálta volna megnyugtatni az előadásával, azonban csak nagyobb bajt okozott azzal, hogy megpróbálta figyelmen kívül hagyni a helyiek aggodalmait.

Biczó arról magyarázott, hogy nemcsak az oldószer, de

„nagy dózisban a petrezselyem és a macskagyökér is káros lehet a várandós anyákra, és ugyancsak van káros hatása az emberekre a benzinnek, a dohányzásnak és az alkoholnak is”

– tréfálkozott a „szakértő”.

Kapcsolódó: Ez rettenetes: 88 tonna magzatkárosító oldószer került Gödön a levegőbe

„Sanyi, odakint hagytad a gerincedet!”

Biczó mondandója kiütötte a biztosítékot a lakossági fórumon, de az is heves indulatokat váltott ki, amikor a mellette ülő fideszes polgármester előadta, hogy szerinte „a hipó is veszélyes, és a gyógyszereknek vannak mellékhatásai” (!).

„Sanyi, odakint hagytad a gerincedet!”

– ordították többen a polgármesternek dühösen, ugyanis a fideszes politikus korábban tagadta, hogy bármilyen akkumulátorhoz kapcsolódó gyár épülne a településen. Tehát a polgármester hazudott, ugyanis fideszes.

Azt írták, a fórumra elviekben csak hevesi lakcímkártyával és személyigazolvánnyal engedték be az érdeklődőket, azonban nekik sikerült a bejutás, még a biztonsági őrök és a tripla ellenőrzés ellenére is.

Az emberek nem kérnek a veszélyes akkumulátorgyárból

A helyiek egyértelművé tették, hogy nem kérnek a veszélyes üzemből. Ők – mondták –

csupán annyit szeretnének, hogy ilyen üzem egyáltalán ne épüljön fel a dinnyetermesztésről híressé vált kis város határában.

Többek hazugnak, gerinctelennek nevezték a polgármestert, akit lemondásra szólították fel, amiért átverte őket. Jelezték, hogy Sveiczer Sándor méltatlanná vált a képviseletükre.

Az esemény végén többen az Erkel Ferenc úti művelődési ház hátsó bejáratához mentek, ott várták a polgármestert, akinek rendőrök biztosították a szabad kijáratot. A helyi lakosok feldúltan, zaklatottan jelentek meg az épületnél, amiért „hülyének is nézték” őket a fórumon.

Hazudott a polgármester, átverte az embereket

A fideszes polgármester közleményt adott ki korábban, amelyben a város önkormányzata nevében arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a BYN Hungary Kft. meglátása szerint „a világ legmodernebb oldószertisztító és újrahasznosító üzemének megépítését tervezi Hevesen”.

Tudatta azt is, hogy a kínai cégcsoport a lítium akkumulátorok és mikroelektronikai ipar számára elengedhetetlen vegyi anyagok egyik vezető gyártója, amely 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forintos) beruházás keretében kívánja megvalósítani itteni üzemét.

Előkerült egy kínos videó Sviczer Sándorról

Az ügyben némi ellentmondás is mutatkozik, ugyanis a fideszes városvezető április 7-én az oldalára feltöltött videóban

személyesen jelentette be, hogy nem épül akkugyár Hevesen.

„Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy a félrevezető információkkal ellentétben: NEM ÉPÜL „AKKUGYÁR” HEVESEN❗”

– hazudta korábban a polgármester a videójában.

Állította még, hogy „nagyszabású munkahelyteremtő projektet” készítenek elő, amelynek érdekében több befektetővel is tárgyalnak, ezért vásárolt az önkormányzat földterületeket egy új technológiai park kialakításához. Közölte azt is, hogy „elfelejtette” tudatni, hogy a BYN egy olyan NMP (N-metil-pirrolidon) oldószert állít majd elő tonnaszám a város határában, amelyet kimondottan az akkumulátorgyártáshoz használnak. Ennek káros hatásaira számtalan alkalommal figyelmeztettek a szakértők.

(Sveiczer Sándor/Facebook)