Kizárhatják hazánkat a schengeni övezet tagjai közül, ha a terv megvalósul.

Két holland ellenzéki párt, a liberális D66 és a kereszténydemokrata CDA arra kérte Dick Schoof holland miniszterelnököt kedden a parlamentben, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson kezdeményezze Magyarország kizárását a schengeni övezetből. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy visszaállítanánák a kötelező határellenőrzést a Magyarországról érkezőkkel szemben.

Jan Paternotte, a D66 politikusa azzal érvelt, ameddig Magyarország ellenőrzés nélkül beengedi az orosz vendégmunkásokat, szükségesnek tartják a schengeni tagság felfüggesztését. A politikus szerint Oroszország fenyegetése nagy, az Orbán-kormány mégsem tesz semmit ellene.

Ezzel járna, ha felfüggesztenék Magyarország tagságát

Ha a schengeni tagságot felfüggesztenék, az azt jelentené, hogy

a magyar határokon újra bevezetnék a határellenőrzést.

Az Orbán-kormány júliustól bevezette az úgynevezett nemzeti kártyát, amellyel az oroszok és fehéroroszok átvilágítás nélkül jöhetnek be a határon. Többen jelezték már, hogy ez az intézkedés rengeteg veszélyt rejt. Holland képviselők a többi közt attól tartanak, hogy

sok orosz kém is így jut el az uniós országokba.

Már korábban felvetődött, hogy kizárják Magyarországot a schengeni övezet tagjai közül

Gyurcsány Ferenc a nyáron már beszélt egyébként erről. A DK elnökének jóslata beteljesedhet, ugyanis a többi európai ország a maga biztonságát féltve dönthet arról, hogy a magyar határokat lezárja.

Bár a szélsőjobboldali Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője, jó barátja Orbánnak, Patternotte szerint nem szabadna, hogy ez a holland kormány politikáját befolyásolja.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcsról természetesen beszámolunk majd a Nyugati Fény hasábjain.

(nltimes.nl/Nyugati Fény)