Tökéletes választás a sütőtök ősszel, amely nem csak nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, hanem rendkívül alacsony a kalória tartalma is(13/100 mg).
Béta-karotin (120 mg), kálium (230 mg) és nátrium (2 mg) tartalma miatt, a sütőtök nagy mértékben felveszi a harcot a rákkal, a szív- és érrendszeri problémákkal, és a mentális betegségekkel. Kálium tartalma pedig kontroll alatt tartja a vérnyomást és óriási energiát ad a szervezetnek.
Gazdag rosttartalma pedig hozzájárul a jó emésztéshez. Tehát próbáljunk meg minél többet fogyasztani ebből a klasszikus szezonális zöldségből.
A sütőtök natúran elkészítve is nagyon finom, de ezekkel a hozzávalókkal tökéletes ízélményt kaphatsz:
egy kisebb sütőtök
1 kanál kókusz olaj
egy kis tengeri só
fahéj
szerecsendió
néhány kanál barna cukor
Elkészítési javaslat:
Sütőben 200 C-on hevítjük egy sütőpapírral kibélelt tálcán.
A tököt szeletekre vagy kockákra vágjuk (kb. 2-3cm vastagra), a zöldség magját is kiszedhetjük pirítás céljából.
Helyezzük a tök szeleteket a tálcára, öntsünk rá kókuszolajat, sózzuk ízlés szerint, majd tegyünk rá fahéjat, szerecsendiót és cukrot.
Majd süssük 20-25 percig, amíg megpuhul és színt nem kap.
Miért együnk minél több sütőtököt?
1. Normalizálja a vérnyomást és megelőzi a szívbetegséget
A tökben található nagy mennyiségű béta-karotin megóvja az idegrendszert, és a bőrünk minőségét. Kálium tartalma energizál, és jó hatást gyakorol a vérnyomásra. Rosttartalma elősegíti a jó emésztést, segít a rák megelőzésében. A sütőtök magja, magas cink tartalmának köszönhetően pedig kitűnő orvosság prosztata és a hólyag kezelésére.
2. Megszabadít a kóros álmatlanságtól!
Egy pohár sütőtök lé esti elfogyasztása, kitűnő gyógymód lehet a problémára. A tök nyugtató hatással van az idegrendszerre.
Napi 50 mg tökmag elfogyasztásával biztosítjuk az aznapi magnézium bevitelt.
3. Nem hízlal!
Nagyon alacsony a sütőtök kalóriatartalma: 100 gr éppen csak 30 kalóriát tartalmaz. A tök húsa némi hashajtó és nyugtató hatással is rendelkezik. Vízhajtó hatását öt nap után fejti ki. Ez idő alatt fogyasszunk el 1,5-2,5 kg tejben főzött húsából készített pépet.
4. Jelentős a méregtelenítő hatása!
A tök húsa gazdag A, C és E vitaminokban, amelyeknek szerepe van a szervezet méregtelenítésében. Tisztító kúrát érdemes 10-12 napig tartani. Ez idő alatt ajánlott napi egy pohár (100ml) tök lé elfogyasztása áfonya teával vegyítve.
Forrás: Filantropikum.com