Itt az árvíz, a fejlesztésekből pedig nem sokat látni – Hadházy Ákos bizonyítékokat hozott napvilágra.

Az Orbán-kormány összesen 180 milliárdot költött EU-s forrásokból árvízvédelemre, ám úgy tűnik, a gátak helyett sokan a saját zsebüket tömhették meg – írta meg hétfőn Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Árvízvédelem helyett valahova máshova folyt el a pénz Hadházy Ákos szerint

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„Összesen 180 milliárdot költött árvízvédelmi fejlesztésekre az előző EU-s támogatási ciklusban a kormány a KEHOP-os pénzekből. (A teljes 14000 milliárdos forrásból 1500 milliárd ment az ún. KEHOP-os környezetvédelmi programokra, ebből jutott 180 milliárd árvízvédelemre. Kisebb fejlesztések más operatív programokból is megvalósulhattak.)

Jó okunk van feltételezni, hogy az EU-s forrásokon kívül sem költött sokkal többet erre, mint ahogyan az aszálykárok csökkentését eredményező átfogó vízgazdálkodási rendszerekre sem. Ez a pénz nevetségesen kevés, ennek csak az atlétikai VB megrendezése több, mint másfélszeresébe (!) került, de a Puskás Stadion is drágább (190 milliárd) volt.

Ha pedig tudjuk – márpedig tudjuk –, hogy a Lőrinc és társai hogyan szokták szétlopni az állami építkezéseket, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a 2013-as súlyos árvíz után alig történt érdemi fejlesztés.

A kormánypropagandának az árvízi védekezésről készült fotók a fontosak

Nem baj, Orbánnak és propaganda-kormányának úgysem ez a fontos. Ő nagyon is jól emlékszik, milyen jól futottak a gumicsizmás képei a neten és a propagandában. Minek költsön árvízvédelemre, ha csak tízévente egyszer van nagy baj és akkor is mennyi jó lájkot hoznak a videók?

Az árvíznek meg egyszer vége lesz, a propaganda azt fogja minden erejével sugallni, hogy a Főnök fújta el. Ha pedig lesznek egyéni tragédiák, akkor lehet menni sajnálkozós videókat csinálni.

A social média és a megmaradt független sajtó persze ellenzéki gumicsizmáknak is segítenek, de Orbán jól tudja, hogy a propagandagépezet segítségével ezt a kommunikációs csatát is meg fogja nyerni. Neki pedig csak ez a fontos.

Ahelyett, hogy az elmúlt 11 évben valóban érdemben foglalkoztak volna a kérdéssel. Természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy vannak olyan természeti katasztrófák, amire nem lehet teljesen felkészülni. Sajnos a nálunk sokkal fejlettebb országokban is komoly károkat okozhatnak a klímaváltozzással összefüggő katasztrófák De ettől még a fenti tények: tények.

Hadházy Ákos szerint semmit nem tettek

(Említsük meg még egyszer, mert – bár a mostani özönvíz átmenetileg elfeledteti – de ide tartozik: az aszálykárokat mérséklő vízügyi fejlesztésekre is alig-alig költöttek valamit. A 2015–2020-as KEHOP-os pénzekből szintén kb. 180 milliárd ment vízgazdálkodásra az árvízvédelmen felül, az összesen 14 ezer milliárdos EU-s támogatásból.

De ezeknek a projekteknek is csak kis része szolgálja az aszálykárok csökkentését. Valójában gyakorlatilag SEMMI nem történt azért, hogy a hazánkon átfolyó vizeket hasznosíthassuk, az elsivatagodást megállítsuk.)”

(Hadházy Ákos / Facebook)