Ha kacérkodsz a mosogatógép-vásárlás gondolatával, de bizonytalan vagy abban, hogy melyiket válaszd, most a Tudatos Vásárlók Egyesülete terméktesztje segíteni fog neked.

A konyha egyik leginkább hasznos felszerelése kétségtelenül a mosogatógép, mivel jelentős időt és pénzt takaríthatunk meg vele. Nemcsak megkímélhetjük a bőrünket, hanem a konyhánk is rendezettebb lesz, hiszen van egy hely, ahol tárolhatjuk a koszos edényeket, amíg meg nem mosogatjuk azokat.

A mosogatógép jelentősen kevesebb vizet használ, mint a kézi mosogatás, így környezetbarát választás is.

Azonban az már kevésbé környezet- és pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem teljesít kielégítően, és még kézi mosogatásra is szükség van a megfelelő eredmény eléréséhez. Hogy melyik termék nyújtja a legjobb teljesítményt az ár-érték arány figyelembevételével, és így melyik garantálja a legnagyobb elégedettséget hosszú távon, az kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének új mosogatógép-terméktesztjéből.

Vásárlás előtt érdemes alaposan megvizsgálni a mosogatógépek számos fontos tulajdonságát:

Tisztítási és szárítási hatékonyság: Fontos, hogy a mosogatógép alaposan megtisztítsa az edényeket és hatékonyan szárítsa azokat.

Energia- és vízfogyasztás: Környezettudatos szempontból fontos, hogy válasszunk olyan mosogatógépet, amely keveset fogyaszt energiából és vízből.

Használhatóság: Fontos, hogy a kiválasztott mosogatógép könnyen kezelhető legyen, és megfeleljen az egyéni igényeinknek.

Zajszint: Ha a mosogatógépet jellemzően éjszaka használnánk, fontos szempont lehet a működés közbeni zajszint, hogy zavartalanul tudjunk aludni mellette.

Ezek mind olyan információk, amelyekre a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép-tesztjéből kaphatunk részletes válaszokat.

A tesztben 16 márka 170 különböző terméke került alapos vizsgálat alá. A teszt egy egységes módszertan alapján készült, és gyártóktól független, valós tapasztalatokon és méréseken alapul.

Különböző típusú mosogatógépek kerültek tesztelésre:

a részben vagy teljesen beépíthető, szabadon álló,

normál és keskeny kivitelű,

valamint kisebb és nagyobb kapacitású változatokat is (9-től 16 terítékig).

Az a legfontosabb, hogy a mosogatógépek valóban hatékonyan tisztítanak-e, hiszen a csillogó tányérok és edények az, amit igazán szeretnénk elérni velük. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztje során éppen ezt, valamint a szárítás hatékonyságát vizsgálta, és ezek az eredmények kapták a legnagyobb súlyt az összesített végeredményben (58,5%-kal).

A teszteredmények azt mutatják, hogy a vizsgált mosogatógépek többsége megfelelően teljesített a tisztítás és szárítás terén. Azonban néhány kivétel is akadt, köztük olyan márkák termékei, amelyekről általában jobb eredményeket várnánk. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép gyenge teljesítményt nyújtott ezekben a szempontokban, bár könnyű használhatóságának köszönhetően mégis vonzó lehet. Ezt a modellt átlagosan 351 000 Ft-ért kínálják.

Ugyanazon márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép viszont jól teljesített, kivéve a hosszú programidőket, ami azonban általánosságban jellemző a mosogatógépekre. Ez a modell átlagosan 186 000 Ft-ért volt elérhető a tesztelés idején. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nem mindig érdemes csak a márka vagy az ár alapján dönteni, és érdemes alaposabban megvizsgálni a termékek teljesítményét.

Vásárlók Egyesülete tesztje során részletesen vizsgálták, hogy mennyi vizet és áramot fogyasztanak ezek a gépek. Az eredmények alapján kiderült, hogy a fogyasztásban nagy a szórás, és egyes modellek sokkal takarékosabbak vagy éppen pazarlóbbak lehetnek.

A tesztből világossá válik, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló az áram- és vízfogyasztás terén. Külön kiemelték a fő és az Eco programra vonatkozó adatokat is. Az Eco program általában gazdaságosabb, de hosszabb lefutási idővel jár. Az átlagos energiafogyasztás 0,6-1,4 kWh között mozog a fő és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. A vízfogyasztás pedig 7,3-21,6 liter között lehet a fő és 7,1-14,1 liter között az Eco üzemmódban.

Az árak tekintetében a tesztelt termékek átlaga 120 000 és 903 000 forint között mozog. Fontos megjegyezni, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó mosogatógépek ára nem feltétlenül a legmagasabb. Az átlagos vagy annál kissé drágább gépek már 128 000 forinttól elérhetőek, és a legjobb 10-ben szereplő termékek között is találhatunk 250-300 000 forintos gépeket.

Bár a Bosch termékei szerepeltek az első három helyen a tesztben, érdemes alaposan átgondolni a választást. Például a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló gépe közepesen teljesített a tisztítás és szárítás terén, és összességében sem érte el a tesztelt modellek átlagát. Ezért fontos az összesített teljesítmény alapján dönteni, és nem csak a márkanévre támaszkodni.

Forrás: femina.hu

Kiemelt kép: pexels.com