A schengeni övezet adta előnyökkel visszaél a magyar kormány – állítják egyre többen az EU-ban.

Orbánék miatt Kitennék Magyarországot a schengeni övezetből

A prágai központú Európai Értékek Biztonságpolitikai Központjának igazgatója, Jakub Janda, egy rövid, ám sokatmondó posztot tett közzé az X közösségi oldalon, amelyben kifejtette véleményét Magyarországról, az EU-ról, a schengeni övezetről és Oroszországról. Janda jelezte, hogy

Magyarországot ki kellene zárni a schengeni övezetből (!),

amely biztosítja az uniós országok közötti szabad mozgást határellenőrzés nélkül. Bejegyzését egy, a budapesti magyar–orosz üzleti fórumon készült fotóval illusztrálta, amelyen Szijjártó Péter látható, ugyanis ő is jelen volt a találkozón.

Kapcsolódó: Végre egy miniszter, aki nem homokzsákokkal pózol: Bár inkább védekezne Szijjártó (+fotók és videó)

Jakub Janda – aki a demokratikus országokkal szembeni orosz és kínai befolyás elleni stratégiák szakértője – emellett aktív tartalékos tisztként szolgál a cseh kiber- és információs hadviselési egységnél.

„Magyarországot ki kell rúgni a schengeni övezetből”

– írta bejegyzésében.

Súlyos biztonsági kockázatot jelent a magyar kormány ténykedése a schengeni övezetben

Janda nem az egyetlen, aki éles kritikákkal illeti Orbán Viktor kormányának külpolitikáját: Nyugat-Európában és az EU-ban is gyakran kifogásolják Magyarország „békepártinak” mondott, valójában oroszbarát álláspontját.

Mióta Oroszország 2022-ben háborút indított Ukrajna ellen, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely folyamatosan fenntartja az orosz érdekek képviseletét a „kommunikációs csatornák nyitva tartásának” jelszava alatt.

Szégyen: egyedül a magyar kormány akadályozza Ukrajna megsegítését

Mint ismert, a magyar kormány rendszeresen akadályozza az Ukrajnát támogató és Oroszországot sújtó uniós szankciókat. A napokban például azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy kibővítették a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályokat, és egy úgynevezett Nemzeti Kártyát kínálnak az orosz és fehérorosz állampolgároknak, hogy megkönnyítsék számokra a belépésüket az EU területére munkavállalás céljából.

Ez az intézkedés sok uniós politikus szerint súlyos biztonsági kockázatot jelent, ám a magyar diplomácia – Szijjártó Péter vezetésével – elutasítja ezeket az aggodalmakat, mondván, „alaptalanok”. Érdemi érveket a magyar kormány nem sorakoztatott fel a Nemezti Kártyával kapcsolatban sem.

(444.hu nyomán)