Karácsony elárulta, mikor állhat helyre a tömegközlekedés az árvíz után

Eddig sikeres volt a védekezés, de a munka nem ért véget. 

Karácsony elárulta, mikor állhat helyre a tömegközlekedés az árvíz után

Karácsony Gergely vasárnap részletes tájékoztatást adott közösségi oldalán az árvízzel kapcsolatban. A főpolgármester többek között azt írta, az elmúlt hetek felkészülése sikeresnek bizonyult, ugyanakkor jelezte azt is, a munka itt nem ért véget.

Karácsony bejegyzését alább közöljük:

„Szakszerű és alázatos munkával, kollégáim rendkívüli erőfeszítésével a legnehezebb időszakon is túljutottunk. Az árhullám tetőzése előbb érkezett. Ma már elmondhatjuk, hogy a közelmúltban végrehajtott árvízi beruházások beteljesítették feladatukat,

az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult.

Most is, és még sokszor el fogom mondani, köszönet illeti a fővárosi cégek több száz munkatársát, akik a budapesti védekezésben részt vettek, és az árhullám elvonulása után a helyreállítási munkálatokban is dolgozni fognak.

Budapest védelmének megerősítésén mi is folyamatosan dolgoztunk az elmúlt évek során, és ezek a beruházások most jól vizsgáztak.

Az árvízvédelem erősítése a hamarosan kezdődő új önkormányzati ciklusban is kiemelt feladat lesz.

A munka természetesen még nem fejeződött be, csak most egy kicsit fellélegezhetünk.

Napokon belül új feladatunk lesz: fel kell készülnünk a helyreállításra.

Azt kértem a kollégáktól, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb vissza tudjuk adni a budapestieknek a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót.

A teljes helyreállításhoz az szükséges, hogy mihamarabb készüljünk fel az árvíz által érintett területek gyors rendbetételére.

Továbbra is első a budapestiek biztonsága, de már azon dolgozunk, hogy:

  • az M2-es metró állomását a hét első felében meg tudjuk nyitni,
  • a H5-ös HÉV a jövő hét második felében elindulhasson,
  • a villamosok szintén a hét második felében járhassanak a teljes vonalon.

Legalább két dolgot meg kell tanulnunk ebből az árvízből is.

A klímaváltozás valósága rárúgta az ajtót a városra. Pár hete még a hőhullámoktól szenvedtünk, most az árvízek ellen védekezünk. Ez a jelenség nyilvánvalóvá teszi, hogy csak a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség erősítése révén lesz mindenki számára élhető otthon városunkból.

A sikeres árvízi védekezés pedig újra bebizonyította azt, hogy Budapest üzemeltetése és működtetése, az abban való részvétel alázatot, felelősségvállalást, hozzáértést és együttműködést igényel.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!”

(Karácsony Gergely/Facebook)