Nyami.

Számos magyar családnál, a húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke a kalács.

Általában hidegtál mellé esszük, ezért kimondottan kedvező, hogy a trikolor kalács nem édes, hanem medvehagymával készített, sós jellegű, ami tökéletesen passzol a sonkákhoz, sajtokhoz, tojáshoz.

Íme, a húsvéti trikolor kalács receptje:

Hozzávalók
Tészta

300 g finomliszt (+ a gyúráshoz)
7 g instant élesztő (1 csomag)
1 kávéskanál só
1 ek porcukor
60 g vaj
2 db tojás (M-es)
160 ml tej (vagy víz)

„Színezők”

1 csokor medvehagyma (vagy egy marék spenót)
4 db szárított paradicsom (opcionális)
2 ek füstölt pirospaprika
80 g parmezán sajt (opcionális)
1 db tojássárgája (lekenéshez)
1 ek szezámmag (szóráshoz)

Elkészítés
Tészta

Keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a sót, a cukrot, a tojást, a vajat és a tejet/vizet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz.
Megszórjuk a tésztát egy kevés liszttel, lefedjük, és helyezzük a tálat meleg helyre (előmelegített sütő közelébe). Hagyjuk a tésztát kb. 40 percig kelni.
Kicsit gyúrjuk át a tésztát, és osszuk 3 egyenlő részre (cipóra).

„Színezők”

Az egyik darabhoz adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát/spenótot, amit egy csipet sóval korábban már leturmixoltunk. Alaposan dolgozzuk bele. Ez lesz a zöld rúd.
A másikhoz adjuk hozzá a paprikát és a nagyon apróra vágott, szinte püré állagú aszalt paradicsomot, és ezt is dolgozzuk bele a tésztába. Ez lesz a piros tészta rúd.

Végül a harmadik tésztadarabhoz adjuk hozzá a lereszelt parmezánt, és dolgozzuk bele, de hagyhatjuk simán is. Ez lesz a fehér tészta rúd. (Ha esetleg túl lágynak, nedvesnek érezzük az állagát valamelyik tésztát, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ez a medvehagymásnál előfordulhat.)

A cipókat 3 azonos hosszúságú rúddá sodorjuk, formázzuk, majd hagyományos hármas fonással összefonjuk.
Helyezzük a fonatot egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk még 20-30 percig kelni.
Kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal/dekorsóval/lenmaggal. Süssük aranybarnára 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig.

Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: nosalty.hu