Zacher Gábor is megszólalt Varga Barnabás sérülése kapcsán.

Mint már ismert, a magyar válogatott a minap Stuttgartban a 101. percben szerzett góllal 1–0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. A magyar labdarúgó-válogatott középcsatárának, Varga Barnabásnak a mérkőzés során eltört az arccsontja, ezért valószínűleg órákon belül megműtik, így számára véget ért az Európa-bajnokság. A hír hétfőn hajnalban érkezett a stuttgarti meccs után.

„Zavaros helyzet volt az ütközés, a videóbíró vizsgálta az esetet. Úgy tűnt, nincs eszméleténél, nagyon aggódtunk érte, mert az orvosok rendkívül lassan indultak a pályára, mintha nem lettek volna tisztában a sérülés veszélyével és súlyosságával. Eltört az arccsontja”

– idézte fel a meccset követő sajtótájékoztatón az esetet Marco Rossi szövetségi kapitány, aki szeme alá mutatva jelezte, hol szenvedte el a sérülést a Ferencváros futballistája.

A sérült Varga Barnabást hordágyon vitték le a pályáról. MTI/Koszticsák Szilárd

A sérült Varga Barnabást hordágyon vitték le a pályáról. MTI/Koszticsák Szilárd

„Most már rendben van, ez a legfontosabb. Valószínűleg órákon belül megműtik, a torna hátralévő részében már nem számíthatunk rá”

– fogalmazott.

Kapcsolódó: Izzott a levegő a focipályán: Varga Barnabás súlyosan megsérült, Szoboszlai kiakadt Stuttgartban (+fotók)

Varga sérülése kapcsán Szoboszlai Dominik megjegyezte, nem érti a protokollt, hogy ilyen esetekben miért nem rohannak be a pályára azonnal a mentősök, illetve miért nem hozzák gyorsabban a hordágyat.

Ez mindenki számára egy rohadt nagy kérdés! Azért remélem, hogy mindenki észhez tér, mert most jól jöttünk ki belőle, de remélem, soha többé nem élünk át ilyet”

– hangsúlyozta a csapatkapitány.

Megszólalt Zacher Gábor Varga Barnabás sérülése kapcsán

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van”

– mondta az rtl.hu-nak az ismert toxikológus, kiemelve, hogy ilyen esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a mérkőzést, hiszen a játékos életénél semmi sem fontosabb.

Zacher Gábor mellesleg mentősként futballmeccseken is gyakran jelen van.

„Ugye vannak szabályok, hogy a kispadnál lévő pitdoktor, a hordágycsapat – mi így hívjuk őket – hogyan és mikor mozoghat.

Összefut két játékos, megrúgják egymást, feltételezzünk mondjuk egy bokatörést. Ez nem egy életveszélyes állapot. Ilyenkor bemegy a csapatorvos, a gyúró, megnézik, és utána jeleznek nekünk: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mi megyünk.

Mert ilyenkor miről van szó?

A játékost rá kell tenni a lapáthordágyra, ki kell hozni, elvinni az ambulanciára, és utána mehet tovább a mérkőzés”

– részletezte a szakember, hozzátéve, hogy Varga Barnabás esete más.

Mi történt a pályán?

A 68. percben Szoboszlai Dominik beadása után a skót kapus, Angus Gunn jobbkezével elöklözte a labdát, de bal könyökével eltalálta Varga arcát. Utóbbi ezután földre zuhant, és szinte mozdulatlanul, nagy fájdalmak közepette feküdt a gyepen. Hosszas ápolás után végül nyakmerevítőben és hordágyon vitték le a pályáról.

Mint arra Zacher Gábor rámutatott, ha valaki összeesik a pályán, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a mérkőzést, vagy sem.

„És lehet, hogy ilyenkor 40 métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból.

És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék.

Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tök mindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel”

– fogalmazott az országszerte népszerű szakember, hozzátéve, véleménye szerint nagyot hibázott a beindulással az orvosi személyzet.

A közvetítés során elhangzott a defibrillátor szó is, amelyet Zacher elmondása szerint nem feltétlen csak szívleállásnál visznek be az orvosok a pályára. Mint mondta, ez egy összetett eszköz, képes például véroxigénszintet, vérnyomást mérni. A szakember részletezése szerint az orvosi csapat felszerelése nagyjából 70 kilogramm.

„És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!”

– mondta Zacher Gábor.

Kapcsolódó:

Szoboszlai dühös lett: „Nem értem, hogy működik ez a protokoll, hogy a mentősöknek nem szabad futni”