Komoly döntéseket hozott a kormány az elmúlt napokban.

Csütörtökön, a héten már másodszor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány még egy hónappal meghosszabbítja az árstopokat, majd

augusztus 1-jével visszavonja az intézkedést.

Hozzátette, hogy emellett alkalmazni fogják az online árfigyelőt, valamint 10 százalékról 15 százalékra növelik a kötelező akciózás mértékét.

A tárcavezető közölte: akár év vége előtt egyszámjegyűre csökkenhet az infláció. Ezzel kapcsolatban elmondta, ha mégsem történik mérséklődés, nyugdíjemelést eszközöl a kormány.

Kifejtette: a kormány ösztönözné a nőket, hogy minél korábban vállaljanak gyermeket. Ezért a babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, de 2024-től csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a pár hölgy tagja 30 év alatti.

Elmondása szerint lesz egy átmeneti, 1 éves időszak, amikor a 30-40 év közötti várandós nők is élhetnek a támogatással.

A CSOK-kal kapcsolatban bejelentette, hogy a falvakban érvényes szabályokat megtarják, a keretösszegeket pedig minimum 50 százalékkal megemelik.

Az 5000 főnél nagyobb településekben 2024-től nem lehet majd igénybe venni a támogatást – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kérdésekre válaszolva az euró bevezetéséről kijelentette: akkor lesz értelme vitát nyitni az intézkedésről, ha Magyarország eléri az uniós életszínvonal legalább 90 százalékát. Közölte: jelenleg 77 százalékon állunk.


(Magyarország Kormánya/Facebook)