Más feladata lesz a következő évben.

Megírtuk, hogy Varga Judit fogja vezetni a Fidesz listáját a 2024-es EP-választáson. Az igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet értesülését nem erősítette meg, mert erről még a kormánypárt elnökségének is döntenie kell.

Annyit azonban elárult a lapnak, hogy a választás után az Európai Parlamentben „szeretné a magyar emberek érdekeit képviselni”, és addig is aktívan bekapcsolódik a kampányba.

Közölte, az nem titok, hogy – fogalmazott – „a magyar érdekekért elkötelezetten dolgozó állami vezető volt” eddig is, de erre a kampányra sokkal jobban fel kell készülni, mint korábban. Hozzáfűzte: a 2024-es EP-választásnak nagyon nagy a tétje.

Meglátása szerint egy „konzervatív fordulatot” kell elérni az európai intézményekben, és ebben szeretne aktív szerepet vállalni.

„Ez a feladat viszont, ahogyan miniszteri teendőim is, egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrralcmár közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével.

Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre száz százalékban tud koncentrálni”

– közölte a miniszter.

Elmondta: hatalmas megtiszteltetés volt számára ez a négy év, és felemelő érzés volt neki a magyar érdekeket képviselni.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte vissza kell térnie egyfajta józanságnak, amely az európaiak érdekeit helyezi előtérbe, „legyen szó migrációról, genderről vagy éppen háború és béke kérdéséről”.

„Az elmúlt időszakban sikerült két nagy megállapodást is tető alá hozni Brüsszelben: decemberben a kondicionalitási eljárásban léptünk egy nagyot előre, májusban pedig az igazságügyi csomagot tudtuk lezárni, már csak a végrehajtás maradt hátra.

Épp tegnap hirdettük ki a spanyol és belga partnereikkel Luxembourgban az úgynevezett trióprogramot, és egy egész kormányzati struktúrát állítottuk fel az elmúlt hónapokban a 2024 második szemeszterében esedékes uniós elnökségünk sikeres lebonyolítása érdekében”

– mondta Varga Judit.