Ez a céljuk.

A kormány háborús időkben is megvédi a nyugdíjakat és a nyugdíjasok biztonságát: ezt garantálja a most elfogadott 2024-es költségvetés – közölte Rétvári Bence vasárnap a közösségi oldalán.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ukrajnai háborúval, az „elhibázott uniós szankciókkal”, az inflációval, és áremelkedésekkel magyarázta, hogy miért vannak veszélyben a nyugdíjak.

Állítása szerint a kormány igyekszik még többet adni az időseknek.

Ezzel párhuzamosan azonban Farkas András nyugdíjszakértő arra figyelmeztetett, hogy szerinte nem lesz évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés, sőt abban sem biztos, hogy novemberben jöhet a nyugdíjkorrekció.

A portfolio.hu vasárnapi cikke szerint a kormány becslése lesz a döntő: ha Orbán Viktorék úgy látják, az éves infláció magasabb lesz, mint amekkora a januári nyugdíjemelés volt, akkor a különbözetet kifizetik a nyugdíjasoknak.

A szakértő véleményét úgy magyarázta, hogy az éves becsült infláció várhatóan nem lesz magasabb 15 százaléknál, így az érték lefedi a januári emelést, vagyis nem lesz korrekció.

Pedig az eddigi adatok igen siralmasak:

  • januárban 27,4 százalék,
  • februárban 26,9 százalék,
  • márciusban 26,7 százalék,
  • áprilisban 25,3 százalék,
  • májusban 22,9 százalék,
  • júniusban pedig 21 százalék

fölött maradt a nyugdíjas infláció.

A szakértő hozzátette, hogy nehéz a nyugdíjasoknak megérteni a kormány álláspontját, miszerint a nyugdíjak vásárlóerejét foggal-körömmel védik, hiszen a hazai infláció Európa-rekorder, még a közép-kelet-európai országokban megfigyelhető árromlásnál is magasabb.

(Rétvári Bence/Facebook)