Durva csökkenés történt.

2023 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2 százalékkal, az egyéb építményeké 10 százalékkal csökkent – derült ki a közleményből.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7 százalékkal kisebb volt az áprilisinál. Az építőipari ágazatok közül

az épületek építésében 13,6 százalékkal,

az egyéb építmények építésében 11 százalékkal, a speciális szaképítésben 11,4 százalékkal csökkent a termelés – közölte a hivatal.

A jelentés szerint

a megkötött új szerződések volumene 36,9 százalékkal,

ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett a tavaly májusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7 százalékkal, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – derült ki a közleményből.

Mint írtuk, Lázár János építési miniszter fontos feladatot kapott pár hónapja: meg kell vizsgálnia az építőipari ellátásbiztonság feltételeit, ugyanis a szektorban komoly ellátási problémák léptek fel a cementgyártás terén.

(MTI korrigálva/Valódi Hírek)