Vajon mi lép erre a magyar kormány?

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy korlátozza Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

Az Amerikai Vízummentességi Program keretében ugyanis a résztvevő országok állampolgárai 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az USA-ban turisztikai vagy akár üzleti céllal. Csupán egy elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA) van szükség, azonban az ESTA érvényessége immár egy évre csökkent – korábban két év volt –, és csak egyszer vehető igénybe.

A közlemény szerint a döntés csak az augusztus 1-je után beérkezett kérelmeket érinti, így a korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig, valamint többszöri beutazásra érvényesek.

Az intézkedés csak Magyarországot érinti a résztvevő 40 állam közül.

David Pressman nyilatkozott a Politicónak a bejelentés előtt. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete közölte, Magyarország rengeteg útlevelet állított ki az egyszerűsített honosítási program részeként, azonban jelentős részük szigorú személyazonossági-ellenőrzési mechanizmus mellőzésével készült el.