A kiszivárgott dokumentumok alapján ez nem igaz.

Pert indít a Direkt36 oknyomozó portál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével, hogy nyilvánosságra hozzák azokat a dokumentumokat, amelyek igazolhatják vagy cáfolhatják, hogy Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó központ jöhet létre, amelyen keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit látná el és szolgálná ki különféle vegyi anyagokkal – írta hétfőn a Direkt36.

Mint ismert, a lap még június végén írt először a Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztóról, amely projektet a kormány hivatalos kommunikációjában határozottan cáfolt. Orbán Viktor miniszerelnök a parlamentben július 3-án egy ellenzéki kérdésre azt válaszolta:

„A felvetés komolytalan,

ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat.”

A miniszterelnök állításainak ugyanakkor ellentmond, hogy a lap cikke szerint a birtokukba került iratokban „üzem” építéséről egyáltalán nem írtak, a projekt kimondottan a kínai vegyi anyagok vasúti szállítására és logisztikájára koncentrál.

Karácsony Gergely főpolgármester „méreglerakatnak” minősítette a terveket, a Fővárosi Közgyűlés a vegyianyag-elosztó megakadályozására pedig egyből egy határozatot fogadott el, amelyet a kormánypárti polgármesterek is támogattak. A projekt előkészítésében részt vevő Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal tagadta a vegyianyag-elosztó terveit, és július 7-én levelet küldött Bese Ferenc soroksári polgármesternek.

„Tisztelt Polgármester Úr! Megkaptam levelét, az alábbiakról tudom tájékoztatni. A levelében hivatkozott ügyben a kormány nem tárgyal és Miniszterelnök úr nevében is biztosíthatom, hogy

sem Soroksár területén, sem máshol vegyi anyagelosztó létesítésére nem kerül sor!

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét!”

– idézte Rogán Soroksár polgármesterének írott levelét a Direkt36.

A portál a kormány nyilvános kommunikációja és az iratok között fennálló ellentmondások miatt közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy adják ki a kabinetiroda és a vegyianyag-projektért felelő kínai partnerei közti levelezést, köztük azt a levelet is, amelyben Rogán Antal – a kiszivárgott dokumentumok szerint – a kormány nevében hivatalosan támogatta a kínai vegyianyag-elosztó terveit.

A kabinetiroda július 18-án elutasította az adatkérést, viszont a portál arról írt, hogy „az elutasítást alátámasztó érvelésükkel arra utaltak, hogy tényleg dolgoztak a vegyianyag-elosztó előkészítésén, és

elindult valamiféle döntési folyamat az ügyben”.

Az üggyel kapcsolatban a Direkt36 pert indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, hogy megkaphassák Rogán levelét, valamint az arra küldött kínai válaszokat is.

FRISSÍTÉS:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a lap újabb cikkének megjelenése után közleményt adott ki. Azt írták:

„a miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon. Minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa.”