Egy nő a Mumsnet internetes fórumon számolt be arról, hogy a vőlegénye a házasságkötésük után sem szeretné, ha közös kasszán élnének, és azt is elmondta, mennyire sebezhetőnek érzi magát ettől, különösen, mivel a párja négyszer annyit keres, mint ő.

A házasság minden szempontból elkötelezettséget jelent, ezért a legtöbb pár még az esküvő előtt komolyan elbeszélget bizonyos fontos kérdésekről, és az anyagiak is ezek közé tartoznak. Az anyagi jellegű feszültségek sok kapcsolatban komoly problémát jelenthetnek, különösen akkor, ha jelentős különbség áll fenn a jövedelemben.

A névtelenül író nő elmondta, hogy a vőlegénye a házasságkötésük után sem szeretne osztozni az anyagiakon, és ez a menyasszony számára kellemetlen helyzetet teremt, és sebezhetőnek érzi magát ebben a felállásban – írja a Mirror.

„Körülbelül 40 ezer fontot keresek, így nem ringatom magamat abba az illúzióba, hogy alacsony keresetű vagyok, ő azonban lényegesen magasabb fizetést kap (legalább négyszer annyit keres, mint én). Megkérdeztem, hogy vonjuk össze a pénzügyeinket, ha összeházasodunk, és ő azt mondta, minden ugyanúgy lesz, mint most. Jelenleg teljesen különálló pénzügyeink vannak, azonban ő többet fizet az általános kiadásokra, mivel magasabb a keresete” – írta a nő.

Bár ez a módszer eddig jól bevált a párnál, a menyasszony aggódik amiatt, hogy a jövőben esetleg kiszolgáltatottnak érzi majd magát, különösen, ha gyerekeik születnek, ezért egy ideig nem dolgozik majd, és nem érti, miért van szüksége a vőlegényének külön megtakarításokra.

„Megkérdeztem, mi történne, ha úgy döntenénk, hogy a jövőben gyerekeink lesznek, és én szülési szabadságra mennék, mire ő azt mondta, hogy létrehoz egy közös számlát, amelyre ő utalna összegeket, de alapvetően nem vonnánk össze a pénzügyeinket, és szüksége van saját megtakarításra” – folytatta a nő.

„Nem tudom miért, de valami nem tetszik nekem ebben a dologban! Úgy érzem, hogy végső soron én lennék a vesztes, különösen, ha egy ideig nem dolgoznék, miközben ő irányítja a pénzügyeket, és akkor osztja ki nekem a pénzt, amikor jónak látja” – tette hozzá.

A nő ugyanakkor azt is elismerte, hogy nem jogosult a vőlegénye pénzére, de aggasztja őt az esetleges kiszolgáltatott helyzet.

A fórum felhasználói közül többen is azt tanácsolták a nőnek, hogy fontolja meg alaposan ezt a házasságkötést, és több nő is megosztotta saját tapasztalatait.

„Lehet, hogy hagyományosan gondolkodom (bár a negyvenes éveim elején járok, tehát nem vagyok túl öreg), de a férjemmel közös számlánk és közös megtakarításunk van, mert szándékunkban áll mindig közös életet élni. A fizetésünk közös jövedelem, a kiadásaink közösek, és mindketten ugyanannyit teszünk a megtakarítási alapba. Az egyetlen dolog, ami koránt sem egyszerű, hogy így mindig tudjuk, mennyit költött a másik ajándékokra, de ezen túl tudjuk tenni magunkat. Mi értelme van a vőlegényed személyes megtakarításainak? Mire fogja elkölteni? Csak magára? Ez furcsa” – írta az egyik hozzászóló.

„Ne menj hozzá feleségül. A házasság nem erről szól” – tanácsolta egy másik válaszadó.

Egy másik felhasználó azonban nem látta ennyire drasztikusan a helyzetet, és azt írta: „Szerintem jó, ha tisztán látod, milyen lesz a felállás. A közös számla jó ötlet. És természetesen a jövőben a szülési szabadság után visszatérhetsz dolgozni, hogy megőrizd az anyagi függetlenségedet.”