A házaspár, akiknek a kisfia félrenyelte az ételt és megfulladt a bölcsődében, adománygyűjtést indítottak annak érdekében, hogy minden bölcsődében és óvodában legyen egy olyan légút tisztító készülék, ami potenciálisan életmentő lehet.

A londoni Evelina Gyermekkórházban lélegeztetőgépre helyezték ugyan a kisfiút, de hat nappal később szívroham és agysérülés következtében elhunyt. Azóta a 39 éves Lewis, aki teherautó sofőrként dolgozik, és felesége, az úszásoktatóként dolgozó 34 éves Zoe, elindították az Oliver Steeper Alapítványt, hogy az óvodáknak ingyenes LifeVac eszközöket biztosítsanak.

A LifeVac készülék a készítői szerint már 1232 ember életét segített megmenteni, Lewis és Zoe pedig, akiknek azóta született egy másik kisfiuk, a most 7 hónapos Jake, őszintén hisznek benne, hogy Oliver még ma is életben lenne, ha a bölcsőde személyzetének a rendelkezésére áll ez a speciális készülék. A 60-80 fontba kerülő készülék úgy működik, hogy egy légmentes maszkhoz rögzített fogantyú segítségével kiszívja az elzáródást okozó ételdarabot vagy más tárgyat.

„Ez egy nagyon egyszerű eszköz, de hihetetlenül hatékony. Nincs szükség hozzá nagy erőre, csak egy egyszerű kézmozdulatra” – magyarázta Lewis.

„Nem is tudtuk, hogy egyáltalán létezik, amíg nem kaptunk egy üzenetet a LifeVac-től a Facebookon, nem sokkal Oliver halála után” – magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy azóta nagyszerű kapcsolat alakult ki közöttük a készüléket forgalmazó csapattal.

„Küldetésünk, hogy az Egyesült Királyságban minden óvodában és bölcsődében legyen LifeVac készülék. Aztán, ha ezt elértük, szeretnénk iskolákba, gondozó otthonokba és éttermekbe is eljuttatni. Az egész Egyesült Királyságot le akarjuk fedni, mert ahol ember van, ott fennáll a fulladás veszélye. Őszintén hiszünk abban, hogy ha minden óvodában lenne egy ilyen készülék, akkor Oliver még mindig itt lenne” – mondta Lewis.

Az Oliver Steeper Alapítvány eddig több mint 4000 fontot gyűjtött össze a projekt megvalósítására, de egy ideig várniuk kellett, amíg a készülék használatát engedélyezték a gyermekgyógyászatban. A bölcsődék és az óvodák részéről ugyanakkor hatalmas az érdeklődés, és sokan nem értik, miért nincs már most minden óvodában ilyen készülék.

„Az óvodák csak úgy özönlöttek hozzánk. Ez a személyzet és a szülők számára is megnyugvást jelent. Még olyan emberekről is hallottunk, akik egyedül voltak, amikor fulladozni kezdtek, és képesek voltak használni a készüléket” – mesélte Lewis.

Minden egyes készüléken, amit az Oliver Steeper Alapítvány eljuttat az óvodákba és bölcsődékbe, lesz egy matrica Oliver nevével és fényképével, hogy ezzel is tisztelegjenek az emléke előtt.

Oliver bölcsődéjének működését egyébként azonnal felfüggesztették a balesetet követően, és az intézmény azóta végérvényesen bezárt

Kapcsolódó: link

Forrás: Filantropikum.hu