Egy brit nő épp a kutyáját sétáltatta Jersey szigetén a tengerparton, amikor felfigyelt a közelgő viharra, közben pedig „bizsergő érzést” tapasztalt a fejbőrén, égnek állt a haja. Az esetet le is fotózta, majd a közösségi médián idegenek szóltak neki, hogy kevesen múlott, hogy megcsapja a villám.

Natalie Stevens a Facebookon osztotta meg furcsa jelenséget, hozzátéve, hogy közben „bizsergő érzést” tapasztalt a fejében, és a francia partok felől mennydörgés hangját hallotta – írja a Mirror.co.uk.

„A hajam! Kutyasétáltatás közben La Rocque-nél 07:30 körül, nagyon bizsergető érzést éreztem a fejemben/homlokomban és a hajam statikusan feltöltődött, és így állt körülbelül 10-15 percig. Hallottam a mennydörgést a francia tengerpart irányából” – írta Natalie a közösségi oldalon.

Azt viszont álmában sem gondolta volna, hogy égnek álló haja valójában egy dermesztő figyelmeztető jel volt egy potenciálisan végzetes eseményre.

Egy meteorológiai társaság ugyanis arra figyelmeztet, hogy az égnek meredő haj közelgő villámcsapás jele lehet, és annyira komoly veszélyt jelent, hogy azt tanácsolják, azonnal meneküljünk, vagy vonuljunk fedezékbe, ha ezt tapasztaljuk.

A közösségi oldal felhasználói közül is többen figyelmeztették a nőt a veszélyre, és hangsúlyozták, milyen szerencsés, hogy nem esett baja.

Csak hogy tudd, ha ez még egyszer megtörténik, az egy jel, hogy hamarosan beléd csaphat a villám. Furcsának találom, hogy ez az információ nem ismert szélesebb körben. Örülök, hogy nem esett bajod” – írta az egyik hozzászóló.

„Rendkívül szerencsés vagy, mert ez egy nagyon biztos jele annak, hogy potenciálisan beléd csaphat a villám” – tette hozzá egy másik válaszadó is.

A statikusan töltött, égnek álló haj kapcsán az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat is óvatosságra figyelmeztet. A szakértők szerint ebben az esetben, ha nincs olyan védett hely, ahová behúzódhatnánk, a legjobb, ha leguggolunk, és előrehajolunk, de nem hasalunk le a földre. A nedves talaj ugyanis jól vezeti az elektromos áramot.
A furcsa jelenség azért következik be, mert a viharok elektromos töltéseket hoznak magukkal – így alakulnak ki a villámok – és amikor a villám lecsapni készül, a légkör elektromosan feltöltődik. Ettől állhat égnek a hajunk.

A szakértők tanácsai ebben a helyzetben a következők:

• Távolítsunk el minden fémből készült tárgyat a fejünkről és a testünkről.
• Ha nincs a közelükben biztonságos menedék, guggoljunk le, és szorítsuk össze a lábunkat.
• Kerüljük a vízpartokat, vagy vízfolyásokat, nemcsak gyalog, de vezetés közben is.
• Amennyiben lehetőségünk van erre, keressünk menedéket egy szilárd szerkezetű épületben vagy fémszerkezetű járműben.
• Kerüljük a nyitott épületeket vagy szövetsátrakat.

Fotó: Facebook

Forrás: Filantropikum.hu