Erre senki nem számított!

Az Orbán-kormány friss, franciákkal kötött megállapodása arra utal, hogy végleg elengedheti a Paks II-beruházás megvalósítását a magyar kabinet – legalábbis Jávor Benedek keddi bejegyzése szerint minden jel ezt mutatja. A Párbeszéd korábbi EP-képviselője szerint ugyan nincs hivatalosan kimondva, a Framatome-mal kötött új szerződéssel a magyar kabinet beismerte a paksi bővítés kudarcát.

A volt európai parlamenti képviselő írását változtatás nélkül közöljük alább:

‼️BRÉKING, ITT A PAKSI BŐVÍTÉS HATTYÚDALA: a Framatome-mal ma megkötött megállapodás a Paks II. projekt bedőlésének beismerése, amíg a Paks I.-ben használt orosz fűtőelemek kiváltása helyes és szükséges lépés ‼️

Franciaországgal működünk együtt a működő Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátásának jövőbeni biztosításában és a kis moduláris atomerőművek létesítési lehetőségeinek feltérképezésében – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A technikai jellegűnek látszó hír valójában ennél sokkal többet jelent. A paksi bővítés hattyúdalát.

Paks II. létesítése évek óta inkább egy bohózatra, mintsem egy komoly energetikai projektre emlékeztet. Kilenc év alatt hat év késést halmoztak fel, az orosz fél hosszú éveken át képtelen volt engedélyezésre alkalmas terveket letenni az asztalra, Szijjártó Péter pedig, valahányszor elkezdtek egy vízelvezető árkot ásni, magabiztosan bejelentette, hogy most már aztán tényleg elindult és fel is fog gyorsulni az építkezés.

A valóság nem is térhetne el jobban ettől. Az erőműnek még mindig nincs végleges, érvényes létesítése engedélye, sőt még a munkagödör teljes kiásására sem kaptak jóváhagyást. Egy éve várjuk az Előzetes Biztonsági Jelentést, amely előfeltétele a létesítési engedély hatályba lépésének.

2022. február 24-e óta pedig az ukrajnai orosz agresszió és a válaszul kialakított európai szankciós rezsim lényegében lehetetlenné tette a projekt megvalósítását. A magyar kormány ennek ellenére ragaszkodott a projekthez és annak orosz fővállalkozójához, jóllehet másfél éve világos, hogy egy halott projektről beszélünk.

A mostani szűkszavú közleményből több következtetést is le lehet vonni.

1️⃣ A kormány belátta, hogy miután a többi, orosz típusú atomerőművet működtető EU-tagállam megállapodott az erőművek orosz fűtőelemeinek kiváltásáról vagy az amerikai Westinghouse-zal, vagy a francia Framatome-mal, elhárultak azok az akadályok, amelyek miatt az Európai Unió eddig tartózkodott a Roszatom szankció alá vonásától.

Onnantól kezdve, hogy egy ilyen lépés nem fenyeget többé ezen atomerőművek leállásával, szinte csak idő kérdése, hogy az orosz katonai-polgári nukleáris konglomerátumot,

a Roszatomot ne tömjék tovább az európai adófizetők pénzével, és felkerüljön az EU-s szankciós listára.

Ez elől a fenyegető helyzet elől menekül a kormány, amikor követve a többi hasonló helyzetben lévő országot, meglépi azt, amit a Párbeszéd – ZÖLDEK másfél éve követel – az orosz fűtőelemek kiváltását Pakson.

2️⃣ Ezzel viszont maga is megkönnyíti a Roszatom szankcionálását, hiszen nem érvelhet többet azzal, hogy egy ilyen lépés a villamosenergia-ellátás összeomlását hozná Magyarországon. Ezzel lényegesen közelebb került ennek a szankciónak a megvalósulása.

3️⃣ A Roszatom szankciók alá vonásával azonban végleg kútba esik a paksi bővítési projekt is, pont úgy, ahogyan évek óta előre jeleztük.

4️⃣ Mivel azonban a magyar energiapolitikát másfél évtizede erre az elejétől kezdve abszurd projektre építették fel, annak már korábban borítékolható bukása súlyos energiaellátási válságot idézhet elő Magyarországon. Az elhibázott kormányzati energiapolitika következménye az energiabiztonság megingása hazánkban.

5️⃣ A magyar kormány mindig képes a helyes döntések meghozatalára, amint az összes rosszat már kipróbálta. Ebben a helyzetben a helyes döntés előtt még találtak egy rosszat: ahelyett, hogy nagyszabású energiahatékonysági és megújuló energiás programok révén biztosítanák az ország energiaellátását, egy újabb, Paks II.-höz mérhető bizonytalan kalandba kezdenek: a piaci alapon még sehol sem működő, sok szempontból kialakulatlan technológiájú kis moduláris atomerőművek (SMR) létesítésébe a Framatome-mal együttműködve.

6️⃣ Hogy ez mekkora hazárdjáték: a Framatome csak 2020-ban indította el az együttműködését az amerikai General Atomicsszal SMR-ek kifejlesztésére, a technológia piacra lépését akkor 2035-re tették – és a nukleáris iparban minden ígért év minimum kettőnek számít. A tervezett technológia 50 MW-os blokkokkal számol, azaz Paks II. 2400 MW-os kapacitásának kiváltásához 48 ilyen blokkot kellene telepíteni az országban.

Gondoljuk csak el: a 60-80-100 akkumulátorüzem mellé kapunk még félszáz miniatomerőművet is az országba. Ráadásul a SMR-technológia nagy ígérete az volt, hogy olcsóbb lesz a nagyméretű erőműveknél. Ahogy a papírra vetett álmok felől azonban haladunk a gyakorlati megvalósítás felé, az SMR-ek költségei is dinamikusan nőnek.

Más, a fejlesztésben előrébb tartó gyártók már legfeljebb 20–30%-kal alacsonyabb árat ígérnek, és higgyék el, lesz az még több is. Paks II. első árkalkulációja is 1500 milliárd forintról szólt, most nagyjából a háromszorosánál tartunk.

Összességében a Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a Framatome-mal megkötött megállapodás

a Paks II. projekt bedőlésének beismerése.

És amíg a Paks I.-ben használt orosz fűtőelemek kiváltását helyes és szükséges lépésnek tartjuk (másfél éve követeljük), addig az SMR-ekkel való hazardírozás felelőtlen, átgondolatlan, káros lépés, amely várhatóan pont úgy fog kudarcba fulladni, mint maga Paks II., néhány százmilliárd forint eltékozlása után.

Ehelyett itt az idő a Párbeszéd – ZÖLDEK energiapolitikai programjából az orosz fűtőanyag kiváltása mellett más elemek megvalósítására is: átfogó épületfelújítási, energiahatékonysági programok elindítására, a szélerőművekre vonatkozó tilalom feloldására és a napelemes elszámolások kapcsán is tapasztalt dilettáns szerencsétlenkedés helyett egy kiszámítható, ambiciózus és nagyszabású megújulóenergia-, valamint hálózatfejlesztési program végrehajtására.

(Jávor Benedek/Facebook)