Az eljárást a Kereskedelmi Világszervezetnél fogják majd kezdeményezni.

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – írta a Politico.

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást”

– közölte Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes.

Nagy István agrárminiszter pénteken jelentette be: miután „Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat”, Magyarország „a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre”. Az erről szóló rendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezt a döntést Szlovákia és Lengyelország is meghozta.

„A három ország nyílt szembenállása Brüsszellel nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél”

– mondta Tarasz Kacska, hozzátéve, szerinte az, hogy Budapest és Varsó figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában,

„problémát jelent majd az EU számára, hiszen nincs meg az egység”.

A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) fogják majd kezdeményezni, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben” – fogalmazott a politikus.

Kacska közölte: Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.