Közleményben reagáltak.

A szlovák külügyminisztérium bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét, akit felszólítottak, tolmácsolja a magyar külügyminiszter felé Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban.

Szijjártó Péter kedden és szerdán Szlovákiában parádézott a Szövetség pártrendezvényein. A magyar miniszter mindkét alkalommal arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”. Amikor ezzel kapcsolatban kérdezték, Szijjártó Péter azt állította, ő csak egy pékséget adott át.

„A külügyi tárca úgy véli,

az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin”

– közölte a szlovák külügyminisztérium a TASR hírügynökséggel utalva a magyar miniszter kijelentéseire.

Szijjártó azt közölte: egy nappal a látogatása előtt kapott egy sms-t Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztertől, hogy „viselkedjen rendesen”. Szijjártó válaszában biztosította arról, hogy megnyugodhat, ismeri őt, rendesen fog viselkedni. Ugyanakkor mindez nem nyugtatta meg túlzottan szlovák kollégáját.

Szijjártót a Napunk arról kérdezte, hogy Robert Fico pártjának – a Smernek – vagy a Progresszív Szlovákiának drukkol-e a magyar kormány. Szijjártó elmondta, erről nincs véleménye, a szlovák állampolgárok döntenek. Hozzátette: ő úgy látja, nem avatkozott bele a választási kampányba, amikor véleményt formált a Smer-jelölt Tibor Gašpar ellen indult eljárással kapcsolatban.

(parameter.sk nyomán)