Haladás.

Alex már régóta elhúzódó krónikus fájdalommal küzdött, az édesanyja orvosról-orvosra hordta a gyereket, azonban a szakemberek “semmit sem találtak nála” – mígnem a kezébe vette az ügyet és a ChatGPT mesterséges intelligencia segítségével diagnosztizálta a kisfiát.

Az ügy a világjárvány idején kezdődött, amikor Alex 3 éves volt, és édesanyjával, Courtney-val elköltöztek régi otthonukból. Alex ekkor erős fájásra kezdett panaszkodni, elkezdett mindenféle dolgot megrágni, ezért az anyukája elvitte a fogorvoshoz. A fogorvos nem talált rendellenességet, ezért arra gyanakodott, hogy a kisfiú talán csikorgatja a fogait, majd tovább küldte egy légúti elzáródásra szakosodott fogszabályozó orvoshoz.

„A légúti elzáródások hatással vannak a gyermek alvására, és emiatt lehet olyan kimerült és rosszkedvű” – vélte a fogorvos.

A fogszabályozó orvos vizsgálatai alapján megállapították, hogy Alex szájpadlása túl kicsi a szájához és a fogaihoz képest, es ez megnehezítette számára az éjszakai légzést. Alex szájába egy tágítót helyezett, és a dolgok jó irányba kezdtek menni.

„Egy kicsit minden jobb volt” – mesélte Courtney. „Azt hittük, hogy a célegyenesben vagyunk.”

Majd észrevették, hogy Alex megállt a növésben, ezért felkeresték a gyermekorvost, aki szerint a járvány lehet a fiú fejlődését akadályozó tényező. Courtney nem nyugodott bele ebbe a válaszba, de 2021 elején azért visszavitte a fiát egy ellenőrzésre.

A gyermekorvos ekkor beutalta Alexet fizikoterápiára, mert úgy tűnt a fiúnak egyensúly problémái is vannak.

„A jobb lábával lépett, a bal lábát csak úgy húzta maga után” – mondta az anyuka.

De már a fizikoterápia előtt is Alexnek súlyos fejfájásai voltak, amelyek idővel rosszabbodtak. Felkeresett egy neurológust, aki szerint Alexnek migrénje volt. A fiút még hurcolta egy darabig az anyukája az orvosokhoz, de nem számított hány orvoshoz vizsgálta meg a fiút, a szakemberek csak a saját szakterületükkel foglalkoztak Courtney szerint.

„Senki sem hajlandó megoldani a nagyobb problémát” – teszi hozzá. „Senki nem ad még csak tippet sem arra, hogy mi lehet a diagnózis”.

Összesen 17 különböző szakorvost kerestek fel három év alatt. De Alexnek még mindig nem volt olyan diagnózisa, amely lefedte volna az összes tünetét. Az aggódó és frusztrált Courtney ezek után feliratkozott a ChatGPT-re, és beírta a gyerek orvosi adatait, bízva abban, hogy talál egy diagnózist.

„Sorról sorra átnéztem mindent, ami az (MRI-feljegyzésekben) szerepelt, és beillesztettem a ChatGPT-be” – közölte az anyuka. Végül szerencséjére rátalált a tethered cord szindrómára, majd csatlakozott egy Facebook-csoporthoz is, amely az ezzel élő gyermekek családjainak fóruma volt.

Az ő történeteik hasonlóak voltak, mint Alexé. Ezután az anyuka időpontot beszélt meg egy új idegsebésszel, már kész diagnózissal mentek az orvoshoz, miszerint Alexnek tethered cord szindrómája van. Az orvos megnézte az MRI-felvételeket, és már tudta, mi a baja Alexnek.

„Egyenesen azt mondta: ‘Itt van az occula spinalis bifida, és itt van, ahol a gerinc meg van kötve” – mesélte az édesanya.

Az Amerikai Neurológiai Sebészek Szövetsége közölte: a tethered cord szindróma akkor alakul ki, amikor a gerincvelő szövete olyan kötődéseket képez, amelyek korlátozzák a gerincvelő mozgását, és rendellenesen megnyúlnak.

A tethered cord szindróma állapotában „a gerincvelő valamihez hozzátapad. Ez lehet egy daganat a gerinccsatornában. Lehet egy dudor a csontok tüskéjén. Lehet, hogy csak túl sok zsír van a gerincvelő végén” – közölte Dr. Holly Gilmer, a Michigan Head & Spine Institute gyermek idegsebésze, aki Alexet kezelte.

Amikor az anyuka végre megkapta Alex diagnózisát, „az összes érzelmet átélte, megkönnyebbülést, megerősítést, izgatottságot a jövője miatt”.

Alex a diagnózis megállapítása után megműtötték, azóta egyre jobban van, jobb a kedve, szeret más gyerekekkel játszani.

Alex még mindig lábadozik. Dr. Holly Gilmer szerint a gyerekek viszonylag gyorsan felépülnek ebből a műtétből. Gyakran a kezelés, csökkenti a gyerekek tüneteit, mondja. Alex anyukája már látja az örömöt az arcán.

Courtney azért osztotta meg a történetét, hogy segítsen másoknak, akik hasonló problémákkal küszködnek.

„Nincs senki, aki összekapcsolja a pontokat helyetted” – mondja. „Neked kell a gyereked szószólójának lenned.”

Forrás: Filantropikum.com

Fotó: pexels.com/illusztráció