Táncra fel!

Szakértők szerint az öregedés leghatásosabb lassítása a testmozgással érhető el. Német neurobiológusok szerint a legjobb recept, hogy megőrizzük jókedvünket, dinamikus, fitt egészségi állapotunkat, ha rendszeresen táncolunk.

A testmozgás, tánc révén az agy olyan pozitív ingereket kap, amelyek segítenek abban, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, javul a koordinációs képesség, az agy vérellátása, kisebb lesz az időskori elbutulás (demencia) kockázata.

A tánc fiatalító hatását kísérletek is bizonyítják. Felkértek 52 idős önkéntest, hogy segítsék a tudósok munkáját. Két csoportra osztották a résztvevőket, az egyik csoport táncolni ment, a másik esetében meg a sport volt a kért tevékenység.

A szakértők ezek után megállapították, hogy mindkét csoport esetében a foglalkozások hatására megnőtt az agy hippokampus része, amely egyebek mellett a memória központja is, tehát a mozgás jótékonyan hat a szellemi frissesség megőrzése esetén.

Később megismételték a vizsgálatokat, és kiderült, hogy a táncos csoport kognitív funkciói valamivel jobbak, mint a sportos társaiké, ami alapján kijelenthető, hogy a tánc az egyik legegészségesebb mozgásforma, amely a testet és a szellemet is fiatalon tartja.

Tehát, ha tehetjük, iratkozzunk be egy tánciskolába, és járjunk rendszeresen párunkkal az órákra, ha szeretnénk, hogy fiatalosak, derűsek és dinamikusak maradjunk.

Forrás: filantropikum.com