A világ legidősebb kutyája 31 évet élt.

Bobi szombaton hunyt el portugáliai otthonában. A fajtiszta alentejo masztiff fajtájú kutya 31 évet és 163 napot élt.

A Gunness-rekorder eb halálhírét az őt kezelő állatorvos, Dr. Karen Becker osztotta meg a Facebookon:

„Annak ellenére, hogy a történelem összes kutyájánál többet élt, még a Földön eltöltött 11 478 napja sem lehet elég azoknak, akik szerették”

– tette hozzá az állatorvos.

Bobit februárban került be a Guinness-rekordok könyvébe, mint a legtöbbet élt kutya a világon, aki ezzel egy majd egy évszázada fennálló rekordot döntött meg. Az előző sereghajtó legöregebb kutya egy Bluey nevű ausztráliában élő eb volt, aki 1939-ben, 29 évesen és öt hónaposan halt meg.

Bobi egész életét a portugáliai Conqueiros nevű faluban élte le. Gazdája, Leonel Costa – aki az eb születésekor maga is csak nyolc éves volt – azt mondta, a szülei el egy időben el akarták altatni a kutyát, mivel már így is sok állatot tartottak, és nem volt sok pénzük.

A kutya három testvére nem élte túl, de Bobi mintha megérezte volna mi történik, és elbújt erre az időszakra. Mikor fény derült a kilétére, már a szülők sem akarták elaltatni, valódi családtaggá vált, és kutyatáp helyett ugyanazt a kosztot ette, mint az emberek.

Costa szerint Bobi egy 2018-as esettől eltekintve, amikor légzési nehézségek miatt állatorvoshoz kellett vinni, egészséges volt.
A gazda úgy látja, a kutyája hosszú életének titka a nyugalmas, békés környezet volt. Különben nem Bobi volt a család első különleges kutyája: az eb anyja 18 évet élt meg, Costáék egy másik kutyája pedig huszonkettőt.

Kapcsolódó videó itt.

Forrás: hvg.hu