Netvédelem címen új kiberbiztonsági szolgáltatást vezetett be a Telekom. A gigabites csomaggal rendelkezőknek már aktív az adathalászat és kémprogramok ellen is emelt védelmet biztosító szolgáltatás.

A legtöbben észlelték már a jelenséget, amikor a Chrome böngésző szándékosan nem tölt be egy oldalt, és csak egy figyelmeztetést jelenít meg arról, hogy veszélyes felkeresni az adott webhelyet.

Hasonlóan működik a Telekom biztonsági megoldása is, egy nagyon jelentős különbséggel. A Chrome csak böngészés közben közben nyújt védőhálót, a Netvédelem viszont a teljes internetforgalmat figyeli és szűri, ami az otthoni, jellemzően wifi-hálózatra csatlakozó összes eszköz teljes forgalmára kiterjed, illetve a böngésző mellett más alkalmazások tevékenységére is.

Újabban rendkívül gyakorivá vált, hogy a csalók olyan hamis e-maileket vagy weboldalakat készítenek, amelyek megtévesztően hasonlítanak a valódi, megbízható webhelyekhez, hogy rászedjék az embereket személyes információik, például jelszavaik vagy bankkártyaadataik megadására. Olyan cégek nevével élnek vissza manapság, mint például a Netflix, Foxpost, Jófogás.hu, és az ő nevünkben küldenek hitelesnek tűnő SMS-ek, amikben adathalász linkeket találunk.

„Ezekre a veszélyekre megoldást nyújthatnának a különböző vírusirtó és blokkoló programok, de ezek telepítéséhez, frissítésére nincs mindig idő és lehetőség. A felhasználók ráadásul gyakran nem veszik elég komolyan a rájuk leselkedő veszélyeket, csak akkor, ha már késő, így nem használnak semmilyen szoftvert” – közölte Német Levente Zsolt, a Magyar Telekom CPE-szakértője.

A vállalat gigabites sebességű (vezetékes) internetcsomagjaira előfizetőknél automatikusan bekapcsolt Netvédelem nem a csaló e-mailt vagy SMS-t szűri ki, hanem amikor az abban szereplő linket blokkolja, ha rákattint a felhasználó. Illetve akkor is aktív, ha például egy kártékony mobilos alkalmazás próbál a háttérben machinálni, kémprogramot tölteni egy távoli szerverről a telefonra.

A Netvédelem internetes címeket (domaineket) vizsgál, azonban ha a felhasználó úgy ítéli meg, hogy az oldal nem veszélyes, ki is kapcsolhatja a blokkolót.

A Netvédelem a Cisco Umbrella DNS Security rendszerére épül, amelyben a mesterséges intelligencia is részt vesz, frissíti az adatbázist, hiszen folyamatosan jelennek meg veszélyes tartalmakat terjesztő szerverek, weboldalak.

Kiemelt kép: pexels.com
Forrás: hvg.hu