Mindenki erre (?) várt!

Magyarország úgy döntött, hogy újraépíti a kapcsolatait, az együttműködését Venezuelával, méghozzá gyorsan (!), az elsők között, hogy ebből hazánk minél többet profitálhasson – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Caracasban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar–venezuelai kapcsolatok „stabil alapjait” (?) méltatva arra emlékeztetett, hogy a második világháború, majd az 1956-os forradalom után is magyarok tízezrei menekültek Venezuelába, ahol sok segítséget kaptak az életük újrakezdéséhez. Ennek nyomán napjainkban is mintegy háromezer magyar származású ember él az országban, ezzel a miénk a térség harmadik legnépesebb közösségének számít – mondta.

„Erre a történelmi kapocsra, az itt élő magyarokra, a Venezuela felé megnyilvánuló nemzetközi nyitásra alapozva, és mindezeket kihasználva,

úgy döntöttünk, hogy mi is újraépítjük a Venezuelához fűződő kapcsolatainkat,

az együttműködésünket, és ezt gyorsan, az elsők között tesszük meg, hogy minél többet profitálhassunk belőle”

– hangoztatta.

Rámutatott arra, hogy az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, és a magyar technológiák javíthatnak a kitermelés hatékonyságán, ezért a látogatásra elkísérték a Mol képviselői is.

Emellett – tudatta – Venezuela növeli a földgázkitermelését is, és erős az európai érdeklődés az LNG importja iránt, ezért az MVM képviselői is jelen vannak, akik szakmai egyeztetéseket kezdtek a behozatal lehetőségeiről.

„Gyorsnak kell itt lennünk, hiszen a nyitás is gyorsan zajlik, és ahogyan látjuk a nyugat-európaiakat, az amerikaiakat, szeretnek elsők lenni.

Fontos, hogy mi is itt legyünk a legelején”

– figyelmeztetett, szokatlan módon kiemelve a nyugat-európai és az amerikai gyakorlatok jelentőségét.

Szijjártó Péter azt mondta, tavaly már 68 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és magyar víztisztítási és orvostechnológiai eszközöket is használnak már Venezuelában (!).

Bejelentette azt is, hogy 2024-től

évi huszonöt venezuelai diák érkezhet ösztöndíjjal magyar egyetemekre,

a két ország pedig emellett nagyköveti szintre emeli a kapcsolattartást, és a caracasi tiszteletbeli konzult tiszteletbeli főkonzullá léptetik elő.

Elmondta, legutóbb 1992-ben került sor hasonló látogatásra Venezuelában, a mostani vizit időzítése pedig azért is lényeges, mert egyre súlyosabb konfliktusok uralják a világot, és a nemzetközi politikában leginkább „egymással veszekedő, egymás ellen szankciókat életbe léptető” államokat látni.

„Ahelyett, hogy a globális politika visszatérne végre a kölcsönös tisztelet talajára, és egymás kioktatása, szankcionálása, az egymással való veszekedés helyett az együttműködés időszaka jönne el”

– nehezményezte.

„Magyarország ezt szeretné (…) Mi azt szeretnénk, ha a globális politika a szankciók helyett a kölcsönös tiszteletről szólna az elkövetkezendő időszakban”

– ismételte.

Közölte: a hatályban lévő „szankciós rezsimek” (?) nem igazán érik el a kitűzött célokat, ellenben – elmondása szerint – nagyon sok kárt, felesleges szenvedést okoznak, főképp azoknak, akik abszolút nem tehetnek a kiváltó okokról.

„Mi azt szeretnénk, ha a jövőben minél kevesebb szankciós rezsim keserítené meg a világ életét, és ezek helyett a globális együttműködés, a konnektivitás, az összeköttetések időszaka jönne el”

– magyarázta.

Szijjártó Péter ezért üdvözölte, hogy az Egyesült Államok jelentősen lazította a Venezuelával szembeni korábbi korlátozásait, illetve hogy egyre intenzívebb a latin-amerikai ország gazdasági együttműködése Spanyolországgal, Portugáliával és Franciaországgal.

„Azt szorgalmazzuk, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Európai Unió is lazítson a Venezuelával szembeni szankciós intézkedéseken”

– mondta, hozzátéve, már sikerült elérni az EU-szankciók felülvizsgálati időszakának fél évre csökkentését.

A tárcavezető úgy vélte, Budapest és Caracas „hasonló állásponton” van az ukrajnai háború ügyében is, és ez – mondta – egybeesik a globális többség álláspontjával is.

„Mindketten azt szeretnénk, ha mielőbb béke lenne (…) Mindketten úgy látjuk, hogy nincs megoldása a háborúnak a harctéren. A béke esélye napról napra csökken azáltal, hogy még több ember hal meg, még nagyobb pusztításra kerül sor, ezért az öldöklésnek és a rombolásnak minél előbb véget kell vetni”

– fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán találkozik többek között venezuelai kollégájával, Yván Gillel, illetve az olajipari tárca vezetőjével, Pedro Rafael Tellecheával is.

„Magyarország újra a pályán❗️

Újraépítjük kapcsolatainkat Venezuelával, méghozzá gyorsan és az elsők között 🇭🇺🤝🇻🇪
Ennek első lépése, hogy 31 év után újra itt vagyunk és Yván Gil külügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülünk”

– közölte a külügyminiszter Facebook-oldalán.

Hozzátesszük: nincs ennél fontosabb intézkedés Magyarország szempontjából. Egy klasszikust idézve: „Nagy segítség ez a magyar családoknak!”

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)