Amerikában úgy tudják, hogy Joe Biden visszaléphet, Kamala Harris állhat a helyére.

A hivatalban lévő amerikai elnök, Joe Biden arról beszélt egy kulcsfontosságú szövetségesének: lehet, hogy nem tudja megmenteni az elnökjelöltségét – írta meg a New York Times szerdán.

Joe Biden és Donald Trump vitája botrányosra sikeredett

A lap úgy értesült, ha Biden a következő napokban nem tudja meggyőzni a közvéleményt arról, hogy a múlt heti vitán nyújtott gyenge teljesítménye után alkalmas a feladatra, kiszállhat az elnökválasztási kampányból.

Ez az információ az első jele annak, hogy Biden komolyan mérlegeli, képes-e újra talpraállni. A június végi

atlantai elnökjelölti vitán ugyanis lesújtó teljesítményt nyújtott.

Egy szerdai közvélemény-kutatás szerint a vita után Donald Trump volt elnök a vita óta 2 százalékkal megelőzte Bident. A legfontosabb államokban pedig már a 3 százalékot is meghaladja az előnye.

Kamala Harris a legesélyesebb Biden helyére

Kamala Harris alelnök lehet a legesélyesebb alternatíva

Joe Biden leváltására a demokrata párton belül – írta meg a Reuters. A hírügynökség az amerikai elnök kampánycsapatából, a Fehér Házból és a Demokrata Nemzeti Bizottságból érkező belső értesülésekre hivatkozott.

Múlt csütörtökön este – magyar idő szerint péntek hajnalban – zajlott az év első amerikai elnökjelölti vitája a CNN szervezésében. Joe Biden és Donald Trump egy sor kérdésben csaptak össze az abortusztól az adópolitikán át a Capitolium ostromáig.

Biden az Egyesült Államok történelmének legrosszabb elnökének nevezte elődjét. Ám

a vitára főleg Biden aggasztó teljesítménye miatt emlékeznek a nézők.

Az ügynökség úgy értesült, hogy másokat is javasolnak Biden helyére, köztük Gavin Newsom kaliforniai, Gretchen Whitmer michigani és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzókat. Ám az Egyesült Államok alelnöke megkerülhetetlennek bizonyul. Amennyiben a demokraták Harrist jelölik, ő

átvenné a Biden-kampányból összegyűjtött pénzt, és megörökölné a kampány infrastruktúráját is.

Az értesülést hét magas rangú tisztviselő is megerősítette a hírügynökségnek.