4 ínycsiklandó cukormentes sütemény recept karácsonyra

Alacsony szénhidráttartalmú karácsonyi sütemények neked!

4 ínycsiklandó cukormentes sütemény recept karácsonyra

Jön a karácsony, amivel együtt jár a karácsonyi készülődés. Ha bajban vagy, hogy mi legyen a desszert az ünnepek alatt, esetleg nem szeretnéd pár kilóval nehezebben befejezni az ünnepi időszakot, vagy van cukorbeteg a családodban, akkor ezek az ízletes, de cukormentes sütemények ideálisak számodra!

1. Mogyoróvajas-dzsemes linzer

Hozzávalók: 100 g zabpehely, 100 g tönkölyliszt, 70 g őrölt mandula, 90 g kókuszvirágcukor, 70 g kókuszolaj, 60 g mogyoróvaj, 1 ek hideg víz, 1 ek chia mag és 3 ek víz keveréke, 1 vanília rúd belseje, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, kevés őrölt nyírfacukor a szóráshoz, cukormentes málnadzsem.

Elkészítés: A zabot daráld meg, amíg nem lesz belőle zabliszt. Közben a kókuszolajat tedd egy edénybe, és melegítsd fel, amíg nem lesz folyós. Öntsd egy tálba, add hozzá a kókuszvirágcukrot, a chia mixet, a mogyoróvajat és a vaníliarúd belsejét, majd keverd össze, amíg egynemű nem lesz.

Egy másik tálban keverd össze a zablisztet az őrölt mandulával, a sütőporral és a tönkölyliszttel, majd add hozzá az egy evőkanál vizet is, és tedd félre egy időre. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

Keverd össze a két tál tartalmát, gyúrj belőle tésztát, majd nyújtsd ki és szaggasd linzer formára. Süsd ki a kekszeket, majd ha kihűltek, páronként ragaszd egybe őket a dzsemmel.

2. Egészséges mézeskalács

Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, ¾ tk kukoricakeményítő, ¼ tk sütőpor, 1 és ½ tk gyömbérpor, ¼ tk fahéj, ¼ tk szerecsendió, ¼ tk őrölt szegfűszeg, 1 csipet só, 2 ek vaj, 1 nagy tojás, 1 és ½ tk vanília kivonat, ¼ csésze agave szirup.

Elkészítés: Keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport és a fűszereket egy tálban, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojást, a szirupot és a vanília kivonatot is, majd gyúrd össze a tésztát.

Tedd a hűtőbe a keveréket egy órára, majd ha kivetted, nyújtsd ki és szaggass belőle formákat.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd papírral bélelt sütőtálcán süsd ki a kekszeket. Ha kevés tejet elkeversz steviával, ezzel a hamis „cukormázzal” is dekorálhatod.

3. Mazsolás keksz

Hozzávalók: 1 csésze mandulaliszt, 1 ek fahéj, ½ tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 ek kókuszolaj, 2 ek kesudióvaj, ¼ csésze agave szirup, 1 ek vanília kivonat, 1 csésze zabpehely, ½ csésze mazsola.

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.

Egy tálban keverd össze a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót, egy másikban pedig a kókuszolajat, a kesudióvajat és a szirupot.

Keverd össze a két tál tartalmát egymással, majd keverd bele a zabpelyhet és a mazsolát is, és tedd 10 percre a hűtőbe.

Ha összeállt a tészta, egy kanállal szaggasd a sütőtálcára, formázz belőlük kis tallérokat, majd süsd ki őket!

4. Narancsos-mandulás torta

Hozzávalók: 2 narancs (amit előtte 1 óráig forralj vízben, majd hűtsd le, és tedd hűtőbe egy éjszakára), 2 és ½ csésze mandulaliszt, 2 ek stevia, 1 tk sütőpor, 1 tk vanília kivonat, 6 tojás.

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.

Verd fel a tojásokat egy tálban, egy másikban pedig keverd össze a száraz hozzávalókat.

A narancsok belsejét pürésítsd le, add a tojáshoz, majd tedd bele a vanília kivonatot is, végül egy spatulával keverd hozzá a száraz hozzávalókat.

Tedd a tésztát kivajazott tortaformába, majd tedd a sütőbe 40-50 percre.

Ha kihűlt a torta, őrölt steviával hintsd meg.

Jó étvágyat!

Forrás: bien.hu

Képek: pexels.com