Tanítani is lehetne Rogán manőverét.

Rogán Antalt kedden hallgatta meg a parlament Gazdasági Bizottsága. Az erről szóló összefoglalóból viszont kimaradt egy meglehetősen érdekes párbeszéd, amelyre a Telex hívta fel a figyelmet. Ebből új információk ugyan nem derülnek ki, ám mégis érdemes említést tenni róla, ugyanis – mint írták – „tanulságos politikai kommunikációs esettanulmány”.

Tordai Bence (Párbeszéd) több kérdést is Rogán Antalnak szegezett, ám utóbbi úgy tért ki a kérdések elől, hogy még csak ne is lehessen vádolni hazugsággal. Tordai arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy egy Rogán-közeli céget – a Hunguard Kft.-t – évek óta a csúcson tartanak az éppen „jókor” változó jogszabályok: a cég hét éve

egyedüliként végezheti a pénzügyi szervezetek kiberbiztonsági tanúsítását,

lévén, hogy a jogszabályok rendre úgy módosulnak, hogy azoknak mindig Rogánék cége felel meg.

Emlékeztettek, a cégnek az a Csik Balázs a többségi tulajdonosa, aki Rogánnal közösen jegyzi egy digitális aláírási eljárás feltalálását. A találmány felhasználási joga annál a MobilSign Kft.-nél van, amely szintén Csik Balázs cége. Mint írták, a találmány után Rogán csak tavaly

288 millió forintot kapott a MobilSign Kft.-től, 2017 óta pedig összesen 1,1 milliárdot.

Tordai Bence ott követett el egy apró „hibát”, hogy összemosta a két céget.

„Nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy egy olyan vállalkozástól kap találmányi díjat rendszeresen, évi több száz milliós nagyságrendben, ami a mindenkori önök által alkotott rendeletmódosítások miatt egyedüliként vált jogosulttá a pénzintézetek kibervédelmi tanúsítására?”

– tette fel a kérdését a politikus.

Rogán pedig válaszában azonnal le is csapott a „lehetőségre”.

„Kibervédelem-ügyben hadd mondjam önnek azt, hogy először is a leghatározottabban visszautasítom, hogy az a cég, amely az én találmányomat hasznosítja, az bármilyen formában foglalkozik kibervédelmi tevékenységgel; nem foglalkozik vele. Tehát ez nettó hazugság, képviselő úr, ne haragudjon!

Úgyhogy ehhez a dologhoz semmilyen köze nincsen”

– felelte a propagandaminiszter.

Tordai később ismét felhozta a témát, ám sajnos megint összetévesztette a két céget, Rogán pedig ismét lecsapta a magas labdát.

„Akkor tisztázzuk: én a Hunguard Kft.-től semmilyen találmányhasznosítási díjat nem kaptam, egy fillért sem. Tehát amit ön itt elmondott az előbb, az ennek megfelelően hazugság. Tehát azt gondolom, kicsit alaposabban olvasson utána!”

– mondta Rogán.

A párbeszéd (nem a párt, hanem a két fél közti diskurzus) így hangzott a továbbiakban:

Tordai: „Nem összeférhetetlen, hogy kivételeznek a céggel, amelytől pénzt kap?”

Rogán: „Nem kivételezünk a céggel, amelytől pénzt kapok.”

Tordai: „De kivételeznek a Hunguarddal.”

Rogán: „Nem kapok pénzt a Hunguardtól.”

Tehát a miniszter úgy válaszolt a kérdésre, hogy nem válaszolt, úgy hazudott, hogy nem hazudott és válaszából nem derült ki semmi érdemleges.