A holland gyermekpszichológus elárulta, mi az a 6 dolog amit náluk a szülők sosem tesznek meg

Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy az északi országokban a legboldogabbak a gyerekek. Japán is ismert a gyermeknevelési módszereiről, mégis a holland gyermekekről állítják, hogy a legboldogabbak a világon.

A holland gyermekpszichológus elárulta, mi az a 6 dolog amit náluk a szülők sosem tesznek meg

Egy holland gyermekpszichológus, Veronique van der Kleij most azt osztotta meg, hogy mi az a 6 dolog, amit ők másképp csinálnak, és ami kiegyensúlyozottabbá teszi a gyerekeket:

1. „Soha nem visszük a gyerekeinket autóval az iskolába.”

Veronique hangsúlyozta, mennyire fontos a holland kultúrában a testmozgás, ezen belül pedig a biciklizés. „Itt hatalmas kerékpáros kultúra van, és az erre való nevelés már korán kezdődik. Amint a baba fel tud ülni, a szülő kerékpárjának elejére rögzítik, és bármilyen időjárási viszonyok között körbebicikliznek vele” – magyarázza a szakember. Bármilyen is legyen az időjárás, nem akadály, amivel: „Megtanítja a gyerekeknek, hogy bármilyen akadályokba ütköznek is az életük során, képesek lesznek átvészelni azokat. Emellett függetlenségre is tanít”.

2. „Sosem lebegünk őrangyalként a gyerekeink felett.”

A holland játszótereken gyakran előfordul, hogy a gyermekek szabadon játszanak, szaladgálnak, minimális felügyelet mellett. „A holland gyerekeket azonban már kiskoruktól kezdve arra bátorítják, hogy fedezzék fel a környezetüket, higgyenek magukban, és porolják le magukat, ha elesnek” – magyarázza a pszichológus.

3. „Soha nem dolgozunk többet heti 40 óránál.”

Veronique szerint a hollandok öröm abban rejlik, hogy nem viszik túlzásba a munkát, hanem „értékelik a munka és a magánélet egyensúlyát”. A holland szülők nagyrésze részmunkaidőben dolgozik, és az apukák is hetente kivesznek egy szabadnapot, amit a családjukkal töltenek.

4. „Gyakran étkezünk együtt a gyermekekkel.”

„A holland szülők ügyelnek arra, hogy minden nap legalább egyszer együtt étkezzenek a gyermekekkel. Ez egy olyan alkalom, amikor a családtagok összekapcsolódnak és megbeszélik a napjukat. A kapcsolat érzése javítja a család minden tagjának mentális egészségét, és hozzájárul a gyermekek boldogságához, érzelmi kiegyensúlyozottságához” – hangsúlyozza Veronique.

5. „Soha nem hanyagoljuk a napirendet.”

A holland kultúrában bizonyos elvekre épül a nevelés, melyekhez minden szülő ragaszkodik. Ez az elvekre épülő rendszer a „rust, reinheid, regelmaat”, azaz „pihenés, tisztaság és struktúra” jelszavakra épül, hogy a kicsik már a korai életszakaszban megszokják a következetes, világos napirendet, mely „a sok alvást és a stabilitást helyezi előtérbe” – fogalmaz a pszichológus.

Hozzátette, „ahhoz, hogy a gyerekek jól fejlődjenek, struktúrára, kiszámíthatóságra, pihenésre és higiéniára van szükségük. Ez segít nekik abban, hogy biztonságban érezzék magukat, és kényelmesen felfedezzék az ismeretlent”.

6. „Soha nem mondjuk, hogy a miénk az utolsó szó.”

„Amint a gyerekek értik a nyelvet és kommunikálni tudnak, bevonják őket a döntéshozatali folyamatba. Így a gyerekek már fiatal koruktól kezdve megtanulnak tárgyalni és személyes határaikat kijelölni. Ha kikérjük gyermekeink véleményét, és valóban meghallgatjuk őket, nagyobb valószínűséggel alakul ki bennük pozitív önértékelés” – állítja a szakember.

A holland szülők nyitottan kommunikálnak a gyermekeikkel olyan témákban is, melyeket mi tabuként kezelünk. „Megértjük, hogy a gyermekeinket olyannak fogadjuk el, amilyenek valójában, ez minden, amire valóban szükségük van ahhoz, hogy magabiztos, boldog és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak” – összegezte Veronique van der Kleij.

Kiemelt kép: pexels.com

Forrás: Filantropikum.com