Harcolni fog az önkormányzat jogaiért.

Budapest VIII. kerületében a Magyar Rádió egykori épületét a helyiek megkérdezése nélkül adta át a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, a bontást pedig

minden előírást megszegve kezdenék el.

Pikó András, Józsefváros polgármestere hétfőn a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Fidesz visszamenőleges hatállyal, rendeletben változtatta meg a helyi önkormányzatok védettségi jogáról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki önkormányzati többség hiába

adott örökségvédelmet az épületegyüttesnek, a kormány a helyieket megkerülve bármit kezdhet a területtel.

Pikóék a történtek után az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A polgármester bejegyzését teljes terjedelmében közöljük:

„A kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget biztosíthasson számukra, sőt, azt is rendeletbe foglalták, hogy az eljáró hatóság a beruházással érintett ingatlan vonatkozásában vagy azzal összefüggésben helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket nem veheti figyelembe.

Ezt a rendeletet a Pázmány Campus miatt hozták, de az összes magyarországi önkormányzatot kiforgatja a még meglévő maradék építéshatósági jogaiból, és elveszi a lehetőségét is hogy közük és beleszólásuk lehessen abba, mit épít az állam vagy valamelyik lekötelezettje az önkormányzatuk területén. Ezt a rendeletet Alkotmánybíróságon kell megtámadni.

Szóval így képzeli el Orbán Viktor és Lázár János azt a társadalmi párbeszédet, amit az október végén elfogadott beruházási törvényben biztosítanak az állami épitési beruházással közvetlenül és közvetetten érintettek részére. Szóba állunk veletek, ha akarunk, ha nem akarunk, akkor pedig erővel átnyomjuk rajtatok az akaratunkat.

Józsefvárosban ez most azt jelenti, hogy le akarják bontani a Magyar Rádió 8 épületét, veszélyeztetve ezzel a környéken élők életének és otthonainak biztonságát és a főváros működését.

Az épületek elbontásához nem készítettek környezetvédelmi és statikai hatástanulmányt, így nem tudjuk, hogy a bontási munkálatok mekkora porszennyezéssel, zajjal és rezgéssel járnak a környéken lakó több ezer ember életében, és nem tudjuk azt sem, hogy a bontás és építés milyen károkat okozhat az otthonaikat jelentő régi épületekben.

Fogalmunk sincs, hogy a 35 ezer köbméter sittet hogyan akarják a területről elszállítani, csak azt tudjuk, hogy egy éven keresztül tart majd a bontás és ennyi sitt elszállításához 24 ezer 3,5 tonnás teherautóra lesz majd szükség.

Lenne mit megbeszélni az ott élő több ezer emberrel, akik írásban is megfogalmazták javaslataikat, nem a beruházás ellen, hanem egy kevesebb bontással járó, zöldebb megoldás mellett. De az elfogadott rendelet ismét csak azt bizonyítja, értelmes párbeszéd helyett inkább felelőtlen emberkísérletbe kezd a kormány.

Ebben csendestársa az egyetem és a magyar katolikus egyház,

ami külön tragédiája ennek az emberkísérletnek. A társadalmi párbeszéd a Palotanegyededet otthonuknak tartó több ezer ember és az otthonukba beköltözni akaró egyetem közös érdeke és a későbbi jó szomszédság megalapozója lehetne. Ehelyett a józsefvárosiaknak és az önkormányzatuknak küzdenie kell azért, hogy az otthonukhoz és a biztonságukhoz fűződő alapvető jogaikat érvényesíthessék.

Nem vagyunk a beruházás ellenségei, de saját jogaink ellenségei sem. Ha választás elé állítanak bennünket, az utóbbiért fogunk küzdeni.

December 11-én 18 órától a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást tart a Pázmány-projekt témájában. Arra kérek mindenkit, akinek fontos a helyi lakosok önrendelkezése akár érintettként, akár demokrataként, vegyen részt a párbeszédben!”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megnézni:

(Pikó András/Facebook)