A fenyőértékesítők megosztották, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a karácsonyfa vásárlásnál.

Hangsúlyozták: minden fa fajta más, de a hűvöset és a vizet mindegyik szereti, ezért fontos, hogy megfelelően tároljuk őket a díszítésig. Egy tapasztalt fenyőfaárus pedig megnyugtatta a vásárlókat, hogy nem lesz jelentős áremelkedés idén.

„Tavalyhoz képest a fenyőárak is annyit emelkedtek, mint minden más. Hogy melyik lesz a legnépszerűbb fajta? Nehéz megmondani, az embereknek elsősorban szép fa kell. Aki pedig a szépre vágyik, annak az ár mindegy, ők napokig is válogatnak a városban. Ugyanúgy megveszik az 5 méteres nyolcvanezres fát, mint a kicsi ötezer forintost. A fenyőfa ma már státusszimbólum, de nélküle nem karácsony a karácsony”

– mondta a Hajdú-Bihar-Vármegyei Hírportálnak Kulcsár Bertalan, aki 25 éve árul karácsonyfát.

Közölte, az árak általában arányosságban állnak a fa minőségével. Egy másfél méteres másodosztályú lucfenyőt már kaphatunk 3-4 ezer forinttól, az első osztályú pedig 6-7 ezer forint. Egy kedvezőbb árú, másfél méteres Nordmann-fenyő 8-10 ezer forint, a prémium kategóriás pedig 15-20 ezer forint között mozog.

Mást vegyen, aki illatra és mást, aki formára megy

Az árus azt tanácsolta, hogy akinek az igazi fenyőillat fontos, az válasszon minél gyantásabb fajtát. A luc- és az ezüstfenyőnek erőteljes illata van, de hamar ledobják a tűleveleiket. Az erdei fenyő is illatos, nem is nagyon hullik, de kevésbé formás az alakja.

Mint mondta, a legdrágább a Nordmann-fenyő, amelynek tűlevelei nem hullanak, de nincs fenyőillata. A kisgyerekesek általában konkolor fajtát választják, ugyanis annak puha tűlevele egyáltalán nem szúrnak.

Igazi vagy műfenyő?

„A műfenyő főleg olyan helyeken szerencsés választás, ahol egy hónapig állnia kell a karácsonyfának, mint például kirakatokban, hotelekben, természetes fa ennyi ideig nem bírja bent. Egy tartósabb darabért akár 50-100 ezer forintot is elkérhetnek, de megéri a befektetést. Egy rosszabb minőségű műfenyőnek, amit pár évente cserélni kell, óriási az ökológiai lábnyoma” – mondta Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.

Kiemelte,

AKI AZ IGAZI FENYŐ MELLETT DÖNT, Ő KARÁCSONYIG TARTSA HŰVÖS HELYEN, VÍZBEN.

Ha valaki ezt nem tudja megoldani, akkor minél később vásárolja meg a fát – tette hozzá.

Forrás: index.hu

A Mosthir.hu-nak egy fenyőárus megcáfolt egy tévhitet.

Kiemelt kép: pexels.com