Vigyázz rá, ha azt szeretnéd, hogy sokáig szép maradjon!

A vágott fenyő szépségével és illatával kellemes hangulatot teremt a lakásban, ezért még mindig sokan választják, amikor a karácsonyfa kiválasztására kerül a sor.

Ám az ünnepi légkör áldozatokkal is jár, hiszen az elszáradó tűlevelek egyre csak hullanak, folyamatos takarítást igényelve.

Nem mindegy, hogy milyen fenyőfajtát viszel haza. Vannak, amelyek tovább bírják a beltéri körülményeket és a gyökértelenséget, míg mások nagyon hamar potyogni kezdenek. Az is előfordul, hogy a fa tulajdonos felgyorsítja a folyamatot, egy-két baki miatt. Néhány praktikával azonban fajtától függetlenül is javíthatsz a helyzeten:

A karácsonyfa tűlevelei: hibák és praktikák

Nem megfelelő világítás

A tűlevelek tartósságának titka, hogy a fenyőfát a lehető legtovább hidratáld. Apró, de nagyon gyakori hiba, hogy olyan világítás kerül az ágakra, amelynek izzói felmelegszenek működés közben, és közvetlen közelről terhelik hővel a kis tüskéket.

Az ilyen fény egyébként is kerülendő: tűzveszélyesek is lehetnek a száradó fenyőfával érintkezve. inkább olyan ledsort, amelyek szinte teljesen hidegek maradnak, ma már a legtöbb üzletben ilyeneket találhatsz a kínálatban.

Az elhelyezés

Egyáltalán nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa. Minél távolabb teszed a fűtőtesttől, annál jobb! Ha klímát vagy hősugárzót is használsz, soha ne irányítsd a meleg levegőt a fenyőre, illetve lehetőleg ne a legszárazabb levegőjű szobában helyezd el.

Ha mégis így esik, használj párásító készüléket, vagy tölts meg egy edényt vízzel, és tedd a radiátorra. Emeli a hangulatot, ha a párologtatás során karácsonyi aromájú illóolajokat is használsz.

Milyen legyen a talp?

Sokat javíthatsz a vágott fenyő állapotán, ha olyan talpat használsz, amelybe vizet is tudsz tenni. Jó, ha a fenyő csak közvetlenül a díszítés előtt kerül be a házba, és azonnal a vízzel töltött talpba helyezed.

Tovább segíthetsz a növényen, ha időnként egy pumpás flakonból vizet is spriccelsz az ágaira. Ezt természetesen csak akkor tedd, ha nincs a fán elektromos fényfüzér.

Kellemes készülődést kívánunk!🎄

Forrás: femina.hu