A nyugdíjasoknak jó lenne, ha úgy táncolnának Orbánék, ahogy Brüsszelben fütyülnek.

Bár az Európai Bizottság felszólította az Orbán-kormányt, hogy társadalmi vitát követően, 2025-ig hajtson végre egy nyugdíjreformot, 15 hónappal a tervezett változások előtt

még semmi nem történt, a kormány nem foglalkozott a kérdéssel.

Simonovits András közgazdász szerint a nyugdíjasoknak már az is pozitív eredmény lenne, ha sikerülne az idei évre tervezett 6 százalékos inflációt tartani. Ebben az esetben ugyanis nem zuhanna úgy a nyugdíjak reálértéke, mint tavaly, hiszen a nyugdíjemelést a tervezett inflációhoz igazították.

2023-ban ugyanis a januári 15 százalékos nyugdíjemelést követően az első fél év 25,1 százalékos nyugdíjas inflációt hozott. Ennyit pedig nem tudnak kigazdálkodni az idős emberek.

Ráadásul Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly decemberben belengette, hogy a 3,5 százalékos tervezett nyugdíjprémium is elmaradhat 2024-ben. Nyugdíjprémiumot abban az esetben kell fizetni, ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése alapján 2,5-3,5 százalék között várható a gazdasági növekedés, ami rossz hírt jelent a nyugdíjasoknak. Ha beigazolódik az MNB jóslata, egy fillért sem kell nyugdíjprémiumként kifizetni.

(penzcentrum.hu / Valódi Hírek)