Az élet rendje az elmúlt évtizedekben így hangzott: a gyerekek alig várták, hogy felnőjenek, és külön költözzenek a szüleiktől, és végre elkezdhessék a saját életüket. Azonban úgy tűnik, manapság egyre többen látják másként a helyzetet és nem rohannak a költözéssel.

A 60 Minutes Australia becslései szerint például Ausztráliában a 20-as, sőt, akár a 30-as éveik elején járó fiatal felnőttek egyharmada még mindig a szüleivel él. Ami sokszor alakul élősködéssé a szülőkön, mivel a többség egyáltalán nem járul hozzá a költségekhez, vagy csak minimális mértékben.

Változó tendenciák pár éven belül

Ausztráliában összesen félmillió 55 év feletti él együtt felnőtt gyerekeivel, 50 ezerrel többen, mint a két évvel ezelőtt. Egyes gyerekek soha nem is költöztek el otthonról, míg mások egy ponton elköltöztek ugyan, de bumeráng módjára visszatértek a szülői házba.

Nehéz kikalkulálni, pontosan mi állhat az egyre növekvő társadalmi trend hátterében, mert valószínűleg több tényező is működik egyszerre, például a megélhetési költségek csökkentése, vagy a liberálisabb nézetek, de olyan esetek is vannak, amikor a szülők azok, akik nem képesen elengedni a gyerekeiket. A becslések alapján a szülők több, mint 60%-a nem akarja, hogy a gyerekei elköltözzenek a családi otthonból.

A Rodgers-Wilson háztartásban is ez a helyzet, a szülők, Peter és Susie azt mondják, egyáltalán nem bánják, hogy gyerekeik, a 30 éves Joe, a 28 éves Lucy és a 25 éves Tim még otthon élnek.

Ez egy családi ház, ők a család részét képezik, és mindig szívesen látjuk őket itthon. Ez nyilván együtt jár bizonyos fokú őrülettel, de imádjuk, hogy a gyerekek itthon vannak, nagyon élvezzük” – mondja Susie.

A legidősebb gyerek, a 30 éves Joe, klasszikus „bumeráng” – hiszen az elmúlt 10 évben többször elköltözött otthonról, majd mindig visszatért. Ezúttal azzal a céllal van otthon, hogy új karrierbe kezdjen. A legfiatalabb gyerek, Tim, még tanul, és az első saját otthonára gyűjt.

„Nyilvánvalóan, ahogy felnősz, tovább akarsz lépni, de szeretném, ha igazán meg tudnék állni a saját lábamon, ha lenne egy kis pénzem a bankban, szóval meg kell küzdenem ezért” – mondja Tim, akinek a barátnője is gyakori vendég a szülői házban. Lucy, a középső gyerek, tanárként dolgozik, és ő is élvezi az otthon kényelmét, miközben igyekszik visszafizetni a tartozásait. „Lehet, hogy egy kicsit szomorú, hogy még mindig a szüleimmel élek, de ugyanakkor egy kicsit okos dolog is” – mondja.

„Őszintén úgy gondolom, hogy anya és apa örülnek annak, hogy itthon vagyunk, és azt hiszem, soha nem is merült fel ez a kérdés” – tette hozzá Joe.

Persze nem minden szülő örül annak, ha felnőtt gyerekei nem költöznek el otthonról. Marg és John Galley sokkal szívesebben lennének kettesben, de fiuk, a 22 éves David még velük él, ráadásul a barátnője, Roxane is beköltözött már.

„Szeretném, ha most azonnal elköltöznének, de ez nem fog megtörténni, szóval adok nekik még legalább egy évet, és meglátjuk, mi történik” – mondja Marg, aki nehezen viseli az együttélést, nem akar vitát, ezért inkább kerüli a témát, bár néha kirobban a feszültség, és olyankor finomkodva, viccesen megjegyzi, hogy szeretné visszakapni az otthonát.

„Nem arról van szó, hogy utáljuk, hogy itt vannak a gyerekek, csak azt gondoljuk, jó lenne, ha el tudnának költözni, és lenne egy saját otthonuk” – magyarázta John.

David azonban, egyáltalán nem zavartatja magát, nem siet elköltözni, mert úgy érzi, így sokkal egyszerűbb az élete, és jóval olcsóbb megoldás is. „Ha megengedhetném magamnak, hogy elköltözzek, megtenném” – tette hozzá.

David asztalosnak tanul, és bár az édesanyja arra kérte, hogy járuljon hozzá a családi költségekhez, ez nem túl gyakran történik meg.

Marg és John pedig nemrég elutazott egy romantikus vakációra Európába, hogy egy kicsit kettesben lehessenek, hazaérkezésükkor újra egy kellemetlen meglepetés várta őket. Bár David és a barátnője rendben tartották a lakást, semmit nem vásároltak, és a hazatérő szülőket konkrétan egy teljesen üres hűtőszekrény várta, ami érthetően nem esett jól az adott helyzetben.

Egyre több fiatal felnőtt érzi természetesnek, ha a 20-as vagy akár a 30-as évei elején még a szüleivel él, és úgy tűnik, ezzel egy új társadalmi jelenség van kialakulóban.

Forrás: Filantropikum.com

Kiemelt kép: pexels.com