Egy olasz étterem tulajdonosa a folyóba vetette magát, miután a média rászállt és lincshangulatot teremtett

Olasz politikusok szerint, ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy milyen erős hatása van a közösségi médiának.

Egy olasz étterem tulajdonosa a folyóba vetette magát, miután a média rászállt és lincshangulatot teremtett

Öngyilkosságot követett el az ellene irányuló média- és kommenthadjárat miatt egy olasz étteremtulajdonos – írja az Ansa.it.

Giovanna Pedretti, a Lodiban található Le Vignole étterem tulajdonosa, először január 11-én közzétett a közösségi médiában egy képet egy olyan állítólagos üzenetváltásról, amely egy vendég és az étterem vezetője között zajlott az étterem Google-ös értékelési platformján.

A vendég azért panaszkodott, mert melegekkel és egy mozgássérülttel kellett együtt ennie a pizzáját az étteremben, mire a tulajdonos helyre tette, és kifejezte, hogy ilyen gyűlölködő vendégeket nem látnak szívesen.

A bejegyzés végigsöpört a neten, és kezdetben az étteremtulajdonos emberségességét dicsérték a kommentelők.

A szóban forgó bejegyzésről azonban egy gasztroblogger kiderítette, hogy nem úgy néz ki, ahogyan a Google megjeleníti ezeket a szövegeket és felvetette a gyanúját annak, hogy az étterem tulajdonosa hamisíthatta a szöveget annak érdekében, hogy az éttermet ismertté tegye.

Mikor a blogger párja, az országosan ismert Selvaggia Lucarelli is megosztotta a kétkedő posztot, az ügyet felkapta a közösségi és a hagyományos média is, de már olyan formában, hogy vajon tényleg csaló-e az étterem tulajdonosa. Egy olasz közszolgálati csatorna is kiment az étteremhez, ahol Pedretti nem tudott értelmes magyarázatot adni az eseményekre.

Az étterem szombaton még nyitva volt, vasárnap azonban Giovanna Pedrettit holtan találták a közeli folyóban.

Mara Bizzotto, az Északi Liga nevű párt vezetője szerint, úgy kezelte a blogger és a tévé az állítólagos kritikát, mintha az legalábbis a Watergate-botrány lenne, és csak remélni tudja, hogy azok, akik ennyi sarat dobáltak Pedrettire, most már inkább tisztességesen hallgatnak a dologról.

A Liga hivatalos vizsgálatot akar indítani a tévécsatorna ellen, akik tudósítottak az esetről, mivel úgy viselkedtek a hamis poszt történetével, mintha az évszázad botránya lenne, amivel pedig lincshangulatot teremtettek.

Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök is egyetértett azzal, hogy egy közszolgálati műsorszolgáltató nem engedheti meg ezt magának.

A Silvio Berlusconi által korábban vezetett Forza Italia is kijelentette, hogy az eset rávilágít arra, milyen erős hatása van a közösségi médiának, és itt az ideje megállítani az azt gyűlölködésre használókat.

Pedrettiről halála után családja és barátai azt közölték, hogy nem voltak anyagi problémái. Autójában vérnyomokat találtak, feltehetően felvágta az ereit, mielőtt az észak-olaszországi Lambro folyóba ugrott és megfulladt.

Forrás: hvg.hu