Vannak olyan ételek, amelyekről bár tudjuk, hogy jótékony hatásúak, mégis ritkábban kerülnek a kezünkbe a konyhában, mint amennyi potenciál rejlik bennük: ezek közé tartozik a gyömbér is.

Lehet, hogy csak egyféleképpen készítjük, pedig sokkal több módon is megörvendeztethetne minket, amely amellett, hogy ízletes és pikáns fűszer, húsos ételekhez és süteményekhez is izgalmas hozzávaló.

Erősíti az immunrendszert

Talán kevésbé ismert információ, de a cukorbetegeknek, illetve az inzulinrezisztenciával küzdőknek érdemes beiktatniuk az étkezésükbe a gyömbért, amely segít karbantartani a vércukorszintet, de szimplán akkor is érdemes néha napján fogyasztanunk belőle, ha csak szeretnénk megelőzni a betegségeket és erősíteni az immunrendszerünket.

Vírus- és baktériumellenes hatását fokozza, hogy rendkívül jól izzaszt, ezáltal abban is segít, hogy kiürüljenek a szervezetünkből a méreganyagok.

Segíti az emésztést

A gyömbér régóta titkos fegyver gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra, hasfájásra. Segít ellazítani a bélrendszert, mi több, hasmenés esetén is érdemes alkalmazni, segít elmulasztani a kellemetlen panaszokat és a fájdalmat.

Ha szeretnénk rendbe hozni az emésztésünket, feltétlenül a nyers gyömbért válasszuk, étkezés után közvetlenül rágcsáljunk el belőle egy kis darabot, vagy reszeljük le és keverjük össze citromlével, amivel aztán a vizünket ízesíthetjük.

A gyömbér íze nagyon erős és jellegzetes, amely rossznak egyáltalán nem nevezhető, és megéri megkedvelni. Hasonlóan jó választás émelygés ellen a gyömbérrágcsálás, kismamáknak is szokták javasolni a kezdeti rosszullétek elűzésére, és tengeribetegség ellen is felhasználható.

Megfázás ellen csodaszer

Ha érzed, hogy kicsit megfáztál, mielőtt gyógyszerekhez nyúlnál, érdemes kipróbálnod a gyömbért, mégpedig tea formájában.

Szerezz be egy darabot, hámozd meg alaposan és kockázd fel, majd főzd nagyjából fél liter vízben húsz percig.

Az elkészült italt leszűrheted, (de el is fogyaszthatod a gyömbérdarabokat), majd méz és frissen facsart citrom hozzáadásával már kész is a vitaminbomba a megfázás ellen.

Bedugult orr ellen a forrázott gyömbér inhalálása is nagyon hatékony lehet, így ha hamar szeretnénk újra levegőhöz jutni, akkor egy nagyobb edényben forraljuk fel és hajoljunk fölé, a fejünk felett tartva egy törölközőt.

Női bajokra

A gyulladáscsökkentés mellett fájdalomcsillapítónak is megfelelő a gyömbér, amely így remekül bevethető azokon a nehéz napokon is, amikor legszívesebben csak egy hasmelegítővel kuporognál a kanapén.

Ekkor is jót tehet a gyömbértea, de akár olaj formában is beszerezheted és bemasszírozhatod azokra a területekre, ahol igazán görcsöl. Rágcsálhatsz friss gyömbért is, de kapszula formájában is kapható, így ha számodra kellemetlen az íze, akkor sem kell lemondanod a jótékony hatásairól.

Fájdalomcsillapító hatását a menstruációs panaszok mellett ízületi fájdalmakra is érdemes kipróbálni.

Javítja a vérkeringést

Köztudott, hogy a gyömbér jó magas vérnyomás ellen, amelynek vérhígító hatása csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet is segít kordában tartani. Egyes felmérések szerint olyannyira jó hatással van a vérkeringésre, hogy már az agyi működést is serkenti, így mindenképp érdemes fogyasztanunk, ha szeretnénk szellemileg is frissek maradni.

Továbbá jó hír, hogy nem véletlenül szokták a gyömbért libidó-csökkenés ellen is ajánlani, hiszen garantáltan feltüzeli a vágyakat. A gyömbér ugyanis úgy hat a testre, mintha belülről felfűtené azt, a testhőmérséklet növekedése pedig nemcsak a vírusok ellen jó, de a sz*xuális vágyat is jó nagy eséllyel fokozza.

Forrás: bien.hu

Kiemelt kép: pexels.com