A farsangi időszak vízkereszttől húshagyó keddig tart, a hamvazószerdával kezdetét vevő nagyböjttel lezáruló időszak, amikor számos bál, gyermekprogram, farsangi buli, illetve a mohácsi busójárás is zajlik. Idén ez január 6-tól február 14-ig tart. Ilyenkor a hagyomány szerint farsangi fánkot, „szalagos” fánkot sütünk, ami porcukorral megszórva, lekvárral ízesítve kicsiknek és nagyoknak is a kedvence.
Íme, a hagyományos farsangi fánk receptje:
A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.
A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
ITT TUDJÁTOK MEGNÉZNI, HOGY KÉSZÜL A SZALAGOS FARSANGI FÁNK:
Forrás:mindmegette.hu