Írni-olvasni nem tudó, igazi „Maugli” gyerekeket nevelnek a szülők, amivel sokak ellenszenvét kivívták

Nomád életmódot folytatnak.

Írni-olvasni nem tudó, igazi „Maugli” gyerekeket nevelnek a szülők, amivel sokak ellenszenvét kivívták

Egy ausztrál tévéműsorban beszéltek a szülők a nem mindennapi, szabadszellemű életükről és nevelési nézeteikről.

A szülők beismerték, a gyerekeik azért analfabéták, mert ők nagyon lazán veszik az oktatásukat, és nem erőltetnek rájuk semmit. Liadhan és Richard “természetközeli szülőknek” tartják magukat, sátorban laknak, úgy élnek, mintha állandóan táboroznának, így kerülik a hagyományos oktatási formákat.

Az ausztrál Parental Guidance című tévéműsorban az ötgyermekes anyuka, Liadhan így nyilatkozott: „Természetesen közelítjük meg a családban a tanulást, inkább teret biztosítunk arra, hogy magukba szívják az élet dolgait, és gyakorlat által tanuljanak”.

A szülők egyáltalán nem követik a megszabott tantervet:

“Öt gyerekünk van. A két nagyobb tud olvasni, a többi három felismeri a szavakat, de még nem olvassák össze. Látjuk, hogy folyamatosan fejlődnek, idővel nagyon jól fognak olvasni” – mondta Richard.

“Egyesek pánikba esnek, amikor megtudják, hogy nem tudnak olvasni. Mi pedig azt mondjuk, hogy, majd akkor fognak olvasni, amikor készen állnak rá” – mondta az apuka.

A három kisebbik gyerek 5, 7 és 9 éves, de szüleik nem aggódnak értük, hiszen a két nagyobb is 9 és 10 éves korában kezdett el olvasni.

Az ausztrál nézők azonban teljesen kiborultak a pár nézeteitől, sokan “bántalmazással” is vádolták őket, amiért megfosztják gyermekeiket az írás-olvasás élményétől.

“Az ausztrál szülők nagyon idegesek lesznek, ha a gyerekek a lehető leghamarabb nem kezdik el a tanulmányaikat, és nem fejlődnek időben. A világ minden tájáról vannak azonban bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy emiatt nem kell stresszelni. A skandináv oktatási rendszer például valóban a játékra összpontosít, sokan még hat-hét éves korukig sem kezdik az olvasáshoz szoktatni a kicsiket, csak, amikor készen állnak. Érdekes módon 11 éves korukra felzárkóztak, sőt túlszárnyaltak olyan országokat, mint pl. Ausztrália… nyomás nélkül.” – közölte az ügyben Dr. Justin Coulson, pszichológus.

Forrás: filantropikum.com