Elképesztő: olyan erős volt a szél az Atlanti-óceán felett, hogy két repülőt is átlökött a hangsebességen

Ez már valami!

Elképesztő: olyan erős volt a szél az Atlanti-óceán felett, hogy két repülőt is átlökött a hangsebességen

Az Atlanti-óceán felett tapasztalt időjárási változások erős légmozgások formájában jelentkeznek, ami nemcsak növeli a turbulencia esélyét, hanem elősegítheti az utazás gyorsabb befejezését is.

Novemberben és február 17-én is megfigyelhető volt, hogy az erős hátszél miatt két utasszállító gép jelentős sebességnövekedést tapasztalt, ami gyorsabb utazási időhöz vezetett.

A két gép, több mint nyolcszáz mérföld/órás (1287 kilométer/órás) sebességgel repült, ami kétszáz mérföld/órával (322 kilométer/órával) több a szokásos körülbelül hatszáz mérföld/óránál (965 kilométer/óra).

„Így a Virgin Atlantic Washingtonból Londonba tartó járata negyvenöt, a United Airlines Newarkból Lisszabonba repülő gépe pedig húsz perccel korábban érkezett meg az úti céljára.” –

A washingtoni Nemzeti Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a szél sebessége az Atlanti-óceán felett elérte a 265 mérföld/órát (426 kilométer/órát). A repülők pedig átlépték a hangsebességet.

A hangsebességre 767 mérföld/órával (1234 kilométer/óra) szoktak hivatkozni, és habár a gépek gyorsabban haladtak ennél, maguk a repülők sebessége nem lépte át a hanghatárt, a szokásos utazósebességükkel repültek – csak szokatlanul gyors levegőben.

Hasonlóan gyorsan száguldott a China Airlines járata, amely a múlt hónapban 826 mérföld/órás (1329 kilométer/órás) sebességet ért el a Csendes-óceán felett, és a British Airways járata, amely 2020-ban 825 mérföld/órával suhant.

Forrás: roadster.hu