Mutatjuk, mit mondott.

Mint ismert, Rákay Philip rekordmértékű, 6 milliárd forintos állami támogatásból készítette el minden idők legdrágább magyar filmjét. A mű megtekintését több iskolában is megkövetelték a diákoktól, mivel Rákay szerint „hazafias kötelessége” mindenkinek megnézni a filmet. Azonban az IMDb nemzetközi filmes adatbázis honlapján még ennek ellenére is többségben csak egycsillagos értékelések érkeztek Rákayék produkciójához.

Arról is beszámoltunk, hogy a nyitóhétvége után jelentősen megcsappant az érdeklődés Rákay Petőfi-filmje iránt. A kormánypárti producer Most vagy soha! című alkotásának nézettsége mintegy 71,2 százalékkal bezuhant.

Bencsik András sem volt irgalmas

Pénteken megírtuk, hogy Bencsik András, a Demokrata elnevezésű médiatermék főszerkesztője is eleget tett „hazafias kötelességének” és ő is megtekintette a filmet. A kormánypárti megmondóember pedig szokatlanul kemény kritikát címzett a „selyemzsebkendős producernek„.

„Ami nem történt, és ami így nem is történhetett volna, avagy

miért nem szabad dilettánsoknak mozifilmet készíteni, vagy ha mégis, miért kell azt ártatlan embereknek megnézniük”

– vetette fel erősen kritikus hangvételű cikke elején Bencsik András.

Berettyán Nándor őszintén elmondta véleményét

Rákay filmjével kapcsolatban a Petőfi Sándort alakító Berettyán Nándor is megszólalt, aki meglepő nyíltsággal beszélt a Petőfi-film politikai vetületéről, Rákay Philipről, illetve a Nemzeti Színházban történt balesettel kapcsolatban is elmondta véleményét.

A 31 éves Jászai Mari-díjas színész a Magyar Hangnak beszélt arról részletesen, mennyire nyomasztó volt számára a nagy költségvetés és a politikai megjegyzések.

„Be kell vallanom,

a mentális egészségemet előtérbe helyezve még nem olvastam kritikákat (…)

Amúgy sem tartom magam olyan földöntúli zseninek, akit ne lehetne kritizálni. Szeretném viszont, hogy a film körüli politikai kontextus minél inkább háttérbe szoruljon. Bírálják művészi térben, addig teljesen oké. Ez persze teljes naivitás”

– mondta a színész, aki beszélt Rákay Philip producerről is.

„Nyilván, Philip megosztó ember, felesleges lenne tagadni, ő sem teszi. De azt ő is elmondta a legelején, hogy semmiféle politikai aktualizálást nem szeretne a filmbe vinni. És a film attól teljesen független, hogy ő a közéletről miket gondol. Ha bárki megnézi a filmet, szerintem nem érezhet benne világnézeti részrehajlást”

– mondta.

A Nemzeti Színházban történtekről is beszélt

Berettyán Nándor beszélt a Nemzeti Színházban történt balesetről, amelyben a Most vagy soha!-ban is szerepet kapó Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is súlyosan megsérültek.

„Még most sem tudom azt mondani, hogy lenyugodtak bennem vagy a többiekben a történtek. Természetesen ez borzasztóan rossz élmény, rettenetesen sajnálja az ember kettejüket, és szurkol nekik. Tíz éve vagyok itt, nyilvánvalóan nem ez volt a színház legfelszabadultabb időszaka… Belső feszültséget éreztem, persze. Kavarogtak az ember gondolatai, felhorgadt kicsit mindenki.

Felesleges tagadni, hogy voltak feszültségek”

– részletezte.

„Közben viszont jó lett volna, ha hagyják kicsit a társulatot és kettejüket feldolgozni a történteket. Ehelyett jött a külső nyomás, rengeteg valótlansággal, féligazsággal. (…)

Juliról meg Ottóról szinte már senki nem beszélt, csak Vidnyánszkyról és a Nemzetiről.

Ez nem normális állapot. Reméljük, minél hamarabb teljes értékűen színpadra tudnak állni. Amíg ez nem történik meg, addig ami történt, nem fog nyugvópontra jutni”

– hívta fel a figyelmet.

(blikk.hu nyomán)