Okosmérőket szerel fel az E.ON országszerte.

Az E.ON több mint 165 ezer okosmérőt telepít szolgáltatási területén. A magyar hálózat ott tart, hogy amikor süt a nap – a Paksi Atomerőművel kiegészítve – már tudja fedezni a hazai fogyasztást – közölte az E.ON Hungária cégcsoport.

Kapcsolódó: Fontos figyelmeztetést küldtek a rezsiszámlánkkal kapcsolatban: Mutatjuk, mire figyelj!

Okosmérőket mindenhova

Ezek a mérőórák képesek lesznek arra – szemben a hagyományos fogyasztásmérő berendezésekkel –, hogy leolvasásuk távolról is lehetséges, így a fogyasztóknak a jövőben nem kell a villanyóra leolvasással bíbelődniük.

Kapcsolódó: Betelt a pohár: Végrehajtót küldenek az Orbán-kormányra

A készülék által az E.ON-hoz küldött adatok révén a hibák felderítésében és javításában is új lehetőségek nyílnak. Az okosmérők a napelemmel rendelkező háztartások számára is nélkülözhetetlenek, segítségükkel az áramfelhasználás mellett az esetleges betáplálás is nyomon követhető – közölte a cégcsoport.

Fontos mérföldkő ez a fejlesztés, mely nem csak az ügyfelek kényelmét növeli, de támogatja a felelősségteljes energiafogyasztás kultúráját, ami a fenntarthatóbb energiafogyasztást tesz lehetővé

– fogalmazott Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy ezek az okosmérők már túllépték a hagyományos villanyóra szerepüket: már valóságos információközpontokként lehet rájuk tekinteni.

Részletes, naprakész adatokkal szolgálnak, melyek lehetővé teszik többek közt, hogy javítsák a szolgáltatás minőségét

– közölte, hozzátéve, hogy a mérőórák fejlődése jelentősen javítja az elektromosáram-használatát.

Kapcsolódó: Itt a méretes változás: Belenyúlt a számlázásba az MVM, egy rakás magyarnál variált az állami cég

Zöld átállást terveznek

A megújulókra való átállásnak – különösen napelemek esetében – elengedhetetlen feltétele a hálózat fejlesztése, de ezek a kihívások pontos tervezést és megfelelő szabályozást igényelnek

– közölte Guntram Würzberg.

Már több mint 6000 megawattnyi energiát termelnek a napelemek, tehát

amikor süt a nap, a napelemek – kiegészítve a Paksi Atomerőművel – már fedezik a hazai energiafelhasználást.

Amikor nem süt nap, akkor viszont már más a helyzet.

– nyilatkozott a E.ON sajtótájékoztatóján Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy 2030-ra 12 ezer megawattnyi kapacitást szeretnénk elérni.

Az okosmérők finanszírozását részben vissza nem térítendő uniós források (Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRFI)), részben az E.ON cégcsoport biztosítja ügyfelei számára. A teljes átálláshoz kezdetben országszerte 20 milliárd forintból, összesen 290 ezer okosmérő kerül felszerelésre.

Kapcsolódó: Figyelem! Változik az óraleolvasás, ez minden magyart érint

Áramzabáló fekete lyukká válik Magyarország

Jól hangzik, hogy bővül a megújulók szerepe a villamosenergia-termelésben, ugyanakkor az import arányt nézve a közeljövőben még akár rosszabbodhat is a helyzet. Holoda Attila energetikai szakértő szerint egyes napokon Magyarország „fekete lyuk” a térképen.

Forrás: economx.hu