A Fidesz főpolgármester-jelöltje ismertette programját.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje Donald Trump szlogenjét gyurcsányozással vegyítve mutatta be, mit tenne Budapest főpolgármestereként.

Hogy lehet újra naggyá tenni Budapestet?

– tette fel a kérdést, majd igyekezett megválaszolni azt.

A sajtót kizárták

Hogy mi félnivalója van a Fidesz főpolgármester-jelöltjének az újságíróktól, nem tudtuk meg, ám a kampánynyitóját zárt ajtók mögött tartotta. A jelszó egyszerű, könnyen megjegyezhető:

„Változást Budapesten!”

Miután a színpadra lépett, Szentkirályi elmondta, hogy:

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt”.

Hogy pontosan mit ért ezalatt, nem tudjuk, Oliver Stone filmjének azonban nem happy end a vége.

Gyurcsányozás és újabb gyurcsányozás

Szentkirályi elképzeléseiből annyi világos, hogy Gyurcsány Ferencet nem szeretné a Városházán látni. Hogy ez hogy jutott eszébe, nem világos, hiszen Budapest főpolgármesterét Karácsony Gergelynek hívják. Ám úgy tűnik, a fideszes kampány a gyurcsányozásra és a Donald Trumptól kölcsönvett szlogenre épül.

7 pontban ismertette elképzeléseit

Szentkirályi arról is beszélt, hogy „ez a város nem lehet szürke és kopott”, és neki van is egy hétpontos terve arra, mit kéne csinálni:

  • „Én az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a városházáról” – jelentette ki, azt azonban nem mondta, hogy fideszesek lephetnék el a városházát Orbán Viktor jelöltjének győzelme esetén.
  • Véget vetne a városházi korrupciónak (?), mert „Rodolfo nem ismert annyi trükköt, mint ahogy a baloldal eltünteti a pénzt”, ezt azonban érdemben semmivel nem támasztotta alá. A főváros pénzügyi ellenőrzőszervet is kapna a Fővárosi Költségvetési Tanács létrehozásával.
  • Felszámolná „a pazarló budapesti bürokráciát”. Szentkirályi szerint vége lesz a „luxus-kifizetőhelyeknek”, kidobná a felesleges tanácsadókat.
  • Megszüntetné a közlekedési káoszt, mert szerinte „Karácsony nemcsak autót, várost sem tud vezetni”.
  • Tisztaságot és rendet teremtene a városban, mert nem lehet „térdig járni a szemétben”. Szerinte több takarító kell és kevesebb graffiti, illetve „a hajléktalanhelyzet kezelése”. Azt azonban nem mondta el, hogy a kormány súlyos tízmilliárdokat vont el Budapesttől évente, és kérdéses, hogyan pótolná a kiesett bevételeket.
  • Otthonossá és élhetővé tenné Budapestet. Többek között ingyenes köztéri Wi-Fit ígért.
  • Újjá naggyá tenné (?! a nemzet fővárosát, a gyurcsánytalanított városban a kormánnyal akar együttműködni.

A legutolsó kijelentés tehát jól mutatja, mire számíthatna Budapest Szentkirályi Alexandra győzelme esetén. Világos, hogy mindenben kiszolgálná a fideszes vezetés a fővárost a kormánynak Orbán Viktor érdekei alapján.

(Szentkirályi Alexandra/Facebook)