A Rákóczi-túrós elképesztően finom sütemény, amely bár kivívta a maga státuszát, mégis alapvető hozzávalókból készül, nem költséges előállítani, és még sokat időznünk sem kell vele. Mindenkit levesz a lábáról a baracklekvár, a túró, és az omlós piskóta kombinációja.
Íme, a rákóczi-túrós receptje:
HOZZÁVALÓK
A linzertésztához:
25dkg liszt
10dkg porcukor
5dkg darált mandula
20dkg hideg vaj
1db tojás
Kapcsolódó: Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a kedvenc piskótánk
A túrós töltelékhez:
50dkg túró
10dkg porcukor
1csom vaníliás cukor
1ek tejföl
2ek búzadara
1db citrom reszelt héja
Kapcsolódó: Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a kedvenc piskótánk
Az összeállításhoz:
35 dkg baracklekvár
1db narancs reszelt héja
A fehérjehabhoz:
4db tojásfehérje
16dkg porcukor
Kapcsolódó: Minden háziasszony kedvence: túrós-kakaós kevert – bociszelet
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítési idő: 60 perc
8 adag
A Rákóczi-túrós elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A lisztet, a porcukrot, a darált mandulát összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tessszük.
Kapcsolódó: Nem lehet vele betelni: Réteges, habkönnyű madártejszelet
A túrótöltelékhez a túrót, a porcukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a búzadarát, és botmixerrel krémesítjük. Ezután belekeverjük a citrom lereszelt héját is.
A tésztát lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütjük a linzertésztát.
A lekvárt elkeverjük a narancs lereszelt héjával, és a sütőből kivett tésztára kenünk belőle 2-3 evőkanállal.
A túrótölteléket ezután egyenletesen eloszlatjuk a lekvárral megkent, félig megsült linzertésztán. Ezután visszatesszük a tepsit a sütőbe, és további 6 percig sütjük. Így biztosan nem marad majd nyers a töltelék a tojáshab alatt.
A fehérjehabhoz a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Amikor a cukor teljesen elolvadt, és jó kemény a hab, sima csöves habzsákba töltjük és a sütőből kivett tészta túrótöltelékén rácsokat nyomunk ki belőle.
A maradék narancshéjas baracklekvárt is habzsákba töltjük, és a rácsok közti részt megtöltjük a lekvárral.
Ezután a tésztát visszatesszük a sütőbe, 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 8-10 percig sütjük őket, míg a hab egy kicsit megbőrösödik, és aranybarna színt kap.
Forrás: mindmegette.hu