A Rákóczi-túrós elképesztően finom sütemény, amely bár kivívta a maga státuszát, mégis alapvető hozzávalókból készül, nem költséges előállítani, és még sokat időznünk sem kell vele. Mindenkit levesz a lábáról a baracklekvár, a túró, és az omlós piskóta kombinációja.

Íme, a rákóczi-túrós receptje:

HOZZÁVALÓK

A linzertésztához:
25dkg liszt
10dkg porcukor
5dkg darált mandula
20dkg hideg vaj
1db tojás

Kapcsolódó: Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a kedvenc piskótánk

A túrós töltelékhez:
50dkg túró
10dkg porcukor
1csom vaníliás cukor
1ek tejföl
2ek búzadara
1db citrom reszelt héja

Kapcsolódó: Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a kedvenc piskótánk

Az összeállításhoz:

35 dkg baracklekvár
1db narancs reszelt héja

A fehérjehabhoz:

4db tojásfehérje
16dkg porcukor

Kapcsolódó: Minden háziasszony kedvence: túrós-kakaós kevert – bociszelet

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítési idő: 60 perc

8 adag

A Rákóczi-túrós elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A lisztet, a porcukrot, a darált mandulát összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tessszük.

Kapcsolódó: Nem lehet vele betelni: Réteges, habkönnyű madártejszelet

A túrótöltelékhez a túrót, a porcukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a búzadarát, és botmixerrel krémesítjük. Ezután belekeverjük a citrom lereszelt héját is.
A tésztát lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütjük a linzertésztát.

A lekvárt elkeverjük a narancs lereszelt héjával, és a sütőből kivett tésztára kenünk belőle 2-3 evőkanállal.
A túrótölteléket ezután egyenletesen eloszlatjuk a lekvárral megkent, félig megsült linzertésztán. Ezután visszatesszük a tepsit a sütőbe, és további 6 percig sütjük. Így biztosan nem marad majd nyers a töltelék a tojáshab alatt.

A fehérjehabhoz a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Amikor a cukor teljesen elolvadt, és jó kemény a hab, sima csöves habzsákba töltjük és a sütőből kivett tészta túrótöltelékén rácsokat nyomunk ki belőle.

A maradék narancshéjas baracklekvárt is habzsákba töltjük, és a rácsok közti részt megtöltjük a lekvárral.
Ezután a tésztát visszatesszük a sütőbe, 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 8-10 percig sütjük őket, míg a hab egy kicsit megbőrösödik, és aranybarna színt kap.

Forrás: mindmegette.hu